تعداد بازدید :1013
دمیدن جانی تازه بر پیکر غبارگرفته شوش
شهر باستانی شوش، پایتخت چند هزار ساله مملکت عیلام و همچنین پایتخت زمستانی امپراطوری هخامنشی است. در میان شهرهای ایران، شوش به سبب پیشینه تاریخی کهن و آثاری که در حفاریهای متعدد از این منطقه بهدست آمده است، جایگاهی ویژه و منحصر بفرد دارد.
در کتب تاریخی کهن و همچنین متون مقدس، بارها و بارها از شوش نام برده شده است. در تورات و در قاموس موسی درباره این شهر آمده است: «شوشن یا شوشان در عبری زنبق بوده، در یونان سوسنای میگفتند و نامهای دیگرش «سوسا» «سوس» بوده، قسمت بزرگی از ولایت شوش و عیلام را هم «سوسیانا» یا «سوزیانا» میگفتند.»
به لحاظ لغوی شوش نام همه گیاهان تیره سنبل و زنبق و نرگس و اسپرغم به شمار میرود. شوش در دوران قرون وسطی، منطقهای آباد و مرکزی بزرگ برای خوزستان بهشمار میآمد که در آن روزگار چندین شهر، آبادی و حومه داشته و در آن شهر قلعهای محکم و قدیمی، بازارهایی با شکوه و مسجدی با ستونهای گرد وجود داشته است. این شهر به داشتن منسوجات ابریشمی خام، ترنج، انار و نیشکر معروف بوده است.
از طرف دیگر آرامگاه دانیال نبی در شوش واقع است و در دوره اسلامی نیز این شهر مدتها از جمله شهرهای پرجمعیت و پررونق بود، با این همه هنگامی که مرکز خوزستان به اهواز منتقل شد شوش کمکم اهمیت خود را از دست داد. در طبقات پایینتر این شهر آثاری بدست آمده که باستانشناسان، قدمت آنها را مربوط به ۸ هزار سال پیش میدانند که نشان میدهد این شهر مکانی برای استقرار کهنترین تمدنهای دنیای باستان بهشمار میآید. با این حال احیای و مرمت فضاهای تاریخی شوش، توجه ویژه مدیران فرهنگی و علاقمندانِ میراثِ غنی این آب و خاک را میطلبد.
در همین خصوص محمدحسین ارسطوزاده، مدیر پایگاه جهانی شوش با اشاره به اهمیت تاریخی این شهر گفت: قلعه شوش به منظور معرفی پیشینه باستانشناسی در ایران در حال ساماندهی است و در حال حاضر استحکامبخشی قسمتهای سازهای بنا و تزیینات به کار رفته در آن شامل فضاهای اداری، قسمتهای اسکان هیأتهای پژوهشی، اتاق نقاشی، اندودبام، اتاق منسوب به گریشمن، دفع بخشی از عوامل نشت رطوبت و مرمت بنا زیر نظر کارشناسان مربوط انجام شده یا در دست انجام است. در کنار کار مرمت بناها، آموزش استادکاران و کارگران متخصص در زمینه مرمت نیز به منظور پیشبرد هرچه بهتر حفاظت و مرمت بناهای تاریخی انجام میشود.
مدیر پایگاه جهانی شوش از مرمت بخشهای داخلی قلعه به منظور ایجاد و ساخت فضاهای نمایشگاهی خبر داد و گفت: طرح مطالعاتی در دست اقدام است تا در این بنای مهم و به عبارتی موزه آجرهای باستانی از تکنولوژیهای مدرن و بهروز همچون نصب دستگاههای لرزهنگار، رطوبتسنج و... استفاده شود.
ارسطوزاده با اشاره به این که از سال پیش فضای قلعه در حیاط اول برای بازدید کلیه گردشگران مهیا شده است خاطرنشان کرد: عمده فعالیتهای حفاظتی و مرمتی انجام شده در این بنا همزمان با پروسه ثبت جهانی شوش آغاز شده و تاکنون ادامه دارد.
او یادآوری کرد: قلعه باستانشناسی شوش در سال 1897 و طی 15 سال به منظور ایجاد فضایی مناسب برای استقرار هیأتهای فرانسوی و نگهداری موقت برخی اشیای تاریخی و باستانی به دست آمده طی حفاریها ساخته شد. در ساخت این بنای بدون پی از خشتها و آجرهای باستانی به جا مانده از ادوار پیشین به کار رفته و تاکنون نیز مرمتهایی در بخشهای داخلی و بیرونی قلعه انجام شده است. در فصلهای جدید پروژههای مرمتی پایگاه میراث فرهنگی شوش، این قبیل حفاظت و مرمتها در دستور کار قرار دارند.
به نقل از روزنامه ستاره صبح