تعداد بازدید :1619
دهمین دوره مسابقه معماری میرمیران با موضوع “معماری؛ از زمین تا آسمان”
دهمین دوره جایزه معماری میرمیران
مسابقه طراحی مفهومی (CONCEPT DESIGN)
با موضوع "معماری؛ از زمین تا آسمان"
مقدمه:
سیر تاریخ معماری و شهرسازی حکایت از آن دارد که شهرها در طول تاریخ
همواره در سطح افقی گسترده می شدند و ساختار زندگی شهر را در افق شهری
به وجود آورده اند.
گرچه فضاهای شاخص شهری در این نظام افقی در قالب عناصری عمودی خودنمایی میکردند.
توجه به آسمان همواره نشان دهنده تمایل انسان به جهان
ماوراء، معنویت، کشف ناشناخته های جهان دیگر، عروج و بالارفتن بوده
است و البته در مواردی هم نشان قدرت و توانایی انسان و گاه ابزار قدرت
نمایی انسان طی قرون گذشته بوده است.
با انقلاب صنعتی و افزایش جمعیت و رشد شهرنشینی، ایجاد ساختمانهای
بلندمرتبه و رشد عمودی شهرها رواج یافت و تراکم، وضعیت زمین، هزینه
زیرساختهای فضای زیست انسان در متروپلهای در حال رشد منجر به گذار
به سوی توسعه عمودی برای شهر شد.
به عبارت دیگر شکل گیری ساختمانهای بلند را می توان پاسخی به گسترش
روزافزون جمعیت شهرها، به تقاضای مسکن، مشکل کمبود زمین و دیگر
عملکردهای شهری دانست. کیفیت، ضرورت و عدم ضرورت و چگونگی طراحی این
بناها همواره از سوالات و چالش های پیش روی جوامع گوناگون بوده
است.
در ایران نیز، همگام با سایر کشورها این پدیده نمایان شد
و روز به روز قوت بیشتری گرفت. پدیدۀ بلندمرتبهسازی اگرچه همواره از
سوی اندیشمندان حوزههای مختلف اجتماعی، اقتصادی، شهرسازی و غیره مورد
انتقاد قرار گرفته است؛ اما همواره بنا به ضرورتها، حضور و تأثیر
دائمی خود را در شهرها حفظ کرده است. ساختمانهای مرتفع مؤثرترین،
متمایزترین و در عین حال متنوعترین نقش را در قیاس با سایر عناصر و
اجزای تشکیلدهندۀ ساختار فضایی ـ کالبدی شهرها دارند.
این بناها در شکلدهی به ماهیت و کیفیت بصری فضاها، مناظر و
نشانههای شهری نقش مهمی ایفا میکنند که بسته به وجوه گوناگون
ادراکی، احساسی، روانشناختی، زیباشناختی، هویتی و عملکردی (مرتبط با
برداشتهای ذهنی افراد از محیط شهری) متفاوت است.
از آنجا که در عصر حاضر، شهرهای ما شاهد رشد و گسترش ساختمانهای بلند بر بستر خود هستند، مسابقه جایزه معماری میرمیران در پی پاسخ به این پرسش است که ساختمان های بلند و شهرهای عمودی با توجه به مفاهیم بنیادی، فرمها و الگوهای اصیل و تجربههای غنی معماری و شهرسازی کهن این سرزمین به چه صورت طراحی و سازماندهی شوند تا بتوان علاوه بر بهرهمندی از مزایای ساخت بناهای رفیع، این پدیده را تحت کنترل درآورد و با ایجاد پیوندی میان زمین و آسمان و جاری ساختن ساختارهای زندگی انسان همراه با ارتفاع گرفتن بناها و ساختمانها، شهر را علاوه بر دارا بودن ساختاری افقی از ساختارهای عمودی نیز بهرهمند ساخته و ساختمان های بلند به عنوان بناهای شاخص و نمادهای شهری در بستر شهر حضوری تاثیرگذار و ماندگار یابند.
دبیر دهمین دوره «جایزه معماری بنیاد میرمیران» اظهار کرد که این جایزه با مشکلات اقتصادی روبهرو است و به همین دلیل، مبلغ جایزه نسبت به نخستین دوره تغییری نکرده است.
به گزارش خبرنگار سرویس هنرهای تجسمی ایسنا، بنیاد معماری میرمیران در ادامه برگزاری مسابقات سالانه معماری، موضوع «معماری، از زمین تا آسمان» را برای دهمین دوره این جایزه انتخاب کرده است.
دهمین دوره «جایزه معماری میرمیران» که فراخوان آن منتشر شده، ساختمانهای بلند و شهرهای عمودی را مورد توجه قرار داده و درپی پاسخ دادن به این پرسش است که این ساختمانها با توجه به مفاهیم بنیادی، فرمها و الگوهای اصیل و تجربههای غنی معماری و شهرسازی کهن این سرزمین، به چه صورت طراحی و سازماندهی شوند تا بتوان علاوه بر بهرهمندی از مزایای ساخت بناهای رفیع، این پدیده را تحت کنترل درآورد و با ایجاد پیوندی میان زمین و آسمان و جاری کردن ساختارهای زندگی انسان همراه با ارتفاع گرفتن بناها و ساختمانها، شهر را علاوه بر داشتن ساختاری افقی، از ساختارهای عمودی نیز بهرهمند کرد و ساختمانهای بلند بهعنوان بناهای شاخص و نمادهای شهری، در بستر شهر نیز حضوری تأثیرگذار و ماندگار داشته باشند.
حبیب قدیرزاده - یکی از اعضای بنیاد معماری میرمیران و دبیر دهمین دوره این جایزه- به خبرنگار ایسنا توضیح داد: در ابتدای کار، دورنمای خوبی برای این جایزه در نظر گرفته شده بود و برگزارکنندگان تصمیم داشتند «جایزه معماری میرمیران» را بینالمللی کنند یا بورسیه تحصیلی برای دانشجویان برتر معماری در نظر بگیرند؛ اما مشکلات اقتصادی، اجازه انجام این کارها را به آنها نداد.
او اظهار کرد: ارزش این جایزه در طول 10 سال برگزاری آن تغییر نکرده است. به همین دلیل، متأسفانه امروزه مبلغ جایزه، ناچیز محسوب میشود. از سوی دیگر، در تلاش هستیم اگر گشایش اقتصادی در بنیاد صورت بگیرد، به نخبگان این رشته بورسیه تحصیلی بدهیم.
وی همچنین از چاپ کتابی در رابطه با «جایزه معماری میرمیران» خبر داد و گفت: بهمناسبت دهمین دوره این جایزه قرار است کتابی شامل آثار ادوار گذشته چاپ شود. تلاش داریم همزمان با برگزاری مراسم در اردیبهشتماه، از این کتاب نیز رونمایی شود، البته هنوز اسمی برای آن انتخاب نشده است.
قدیرزاده با اشاره به حمایت و استقبال روزافزون جامعه معماران از این بنیاد، بیان کرد: امروزه بیش از یکهزار نفر معمار با بنیاد معماری میرمیران همکاری میکنند. همچنین تعداد شرکتکنندگان در این مسابقه هر سال افزایش مییابد که این موضوع دستاورد بزرگی است و جای خوشحالی دارد.
به گزارش ایسنا، پس از درگذشت «سیدهادی میرمیران» -
معمار معاصر ایرانی - که برخی او را سرآغاز نسل جدید معماران در ایران
میدانند، به سفارش وی و با هدف اشاعه و ترویج ذهنیت و افکارش در جهت
تداوم و تکامل معماری نوین ایران و شناساندن رسالت دیرینهاش، نهادی
به نام «بنیاد معماری میرمیران» ایجاد شد که یکی از فعالیتهای اساسی
آن، اهدای جوایزی سالانه با عنوان «جایزه بنیاد معماری میرمیران» است
که اولین دوره آن که در هفته معمار و مقارن با سالگرد درگذشت میرمیران
در اردیبهشت سال 86 برگزار شد.
در دو سال ابتدایی برگزاری این مسابقه، موضوع خاصی برای آن در نظر گرفته نشد و جوایز به دانشجویان رشته معماری در دانشگاههای آزاد و سراسری و سپس به پایاننامههای برتر در این حوزه تعلق میگرفت. سپس شورای سیاستگذاری این بنیاد تصمیم گرفت تا مجموعهای از موضوعات را برای این جایزه در نظر بگیرد تا بعدها بتواند آن را در کتابی چاپ کند.
این موضوع سبب شد تا بهمدت چهار سال موضوعات «جایزه معماری میرمیران» از عناصر بنیادین طبیعت تشکیل شود. بر همین اساس موضوعهای «نور و معماری»، «آب و معماری»، «گیاه و معماری» و «باد، خاک و معماری» برای این جایزه انتخاب شدند.
در هفتمین دوره این جایزه موضوع «معماری فردا» مطرح و در دوره هشتم موضوع «معماری و سینما» در نظر گرفته شد که عباس کیارستمی - کارگردان سینما - در شورای سیاستگذاری آن دوره بود. سال گذشته و در نهمین دوره نیز «معماری بایونیک و الگوبرداری از طبیعت» محور این مسابقه بود.
به گزارش ایسنا، «بنیاد معماری میرمیران» با همکاری دانشگاه پارس و کرسی یونسکو در معماری (UNESCO Chair in Architecture) دهمین دوره «جایزه معماری بنیاد میرمیران» را برگزار میکند. طبق فراخوان منتشرشده، مهلت ارائه آثار به دبیرخانه تا 6 دیماه است و داوری آثار 11 و 12 بهمنماه انجام و نتایج آن، اول ادریبهشتماه سال 95 در «روز معمار» اعلام میشود.
لیست اسامی منتخبین و برندگان دهمین دوره جایزه معماری میرمیران- 01/02/1395 |
|
جایزه رتبه اول: لوح تقدیر و جایزه نقدی به مبلغ 60,000,000 ریال از طرف بنیاد معماری میرمیران برندگان رتبه اول: - طرح مشترک خانم مهندس الهام کاظمی و خانم مهندس مائده اقارب پرست جایزه رتبه دوم: لوح تقدیر و جایزه نقدی به مبلغ 30,000,000 ریال از طرف بنیاد معماری میرمیران که به طور مشترک بین دو طرح تقسیم گردیده است. برندگان رتبه دوم: - طرح مشترک آقای مهندس اشکان قشقایی- خانم مهندس سمانه متقی پیشه و آقای مهندس مجید اسماعیلی - طرح مشترک خانم مهندس سارا کریمی- خانم مهندس سارا رحمتی سایه و آقای مهندس مجید اسماعیلی جایزه رتبه سوم: لوح تقدیر و جایزه نقدی به مبلغ 15,000,000 ریال از طرف بنیاد معماری میرمیران برندگان رتبه سوم عبارتند از: طرح مشترک خانم مهندس مایسا ظفر رزاق نیا و خانم مهندس مریم مسگریان طرح های منتخب عبارتند از: 1- طرح مربوط به آقای دکتر محمد حسن ماستری فراهانی 2- طرح مشترک مربوط به آقای مهندس پیمان کیانی - خانم مهندس رونیکا بی ریا- آقای مهندس امیر رنجبر 3- طرح مشترک مربوط به آقای مهندس یاسر رحمانیان- خانم مهندس حمیرا عسکری- خانم مهندس مهدیه غلامی 4- طرح مشترک مربوط به آقای مهندس محسن کاظمیان فرد- آقای مهندس مهران عارفیان- خانم مهندس مونا رضوی 5- دطرح مشترک آقای مهندس کریم نعمتی- آقای مهندس حمید حجازی آزاد 6- طرح مشترک آقای مهندس مهدی قائمی- آقای مهندس محمد عرب دشتی- خانم مهندس هنگامه مهره پرور- خانم مهندس مینا صالحی- خانم مهندس ندا دبیری 7- طرح مشترک آقای مهندس امیر حجار- خانم مهندس لیلی میرزا خلیلی 8- طرح مشترک آقای مهندس مهدی احمدی- آقای مهندس پیمان اسحاقی 9- طرح خانم مهندس مینا کاکاوند 10- طرح آقای مهندس حامد اسدی
منبع:ایسنا- 1395 تدوین و آماده سازی برای انتشار در وب سایت : شهره السادات عربشاهی
|
|