تعداد بازدید :153
شهرداریها و سازمان نظام مهندسی توجهی به ایمنسازی مسکن در برابر زلزلهها ندارند
مقررات و ضوابط ایمن سازی مسکن در برابر زلزله سال هاست که تدوین و ابلاغ شده است ولی کم توجهی شهرداری ها و سازمان نظام مهندسی به اجرای این ضوابط یا نظارت بر اعمال آنها باعث شده تا ظرف سال های اخیر هنگام بروز زلزله تلفات انسانی ایران بالا باشد.
اسماعیل نجار رئیس سازمان مدیریت بحران دیروز در مراسم روز ملی ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی که به میزبانی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در پژوهشکده سوانح طبیعی برگزار شد، با اشاره به ضرورت رعایت مقررات و آییننامههای ساخت و ساز اظهار داشت: آییننامه ۲۸۰۰ بعد از زلزله رودبار تدوین و اجرایی شد. چرا این آییننامه را در ساخت و سازها به کار نگرفتند که شاهد این میزان خسارات در زلزلههای بعد بودیم؟
وی با بیان اینکه حتی یک ساختمان اداری هم در زلزله بم سالم نماند، ادامه داد: نظام مهندسی و شهرداریها چه جوابی در برابر این میزان خسارت دارند و در پیشگاه عدل الهی چگونه میخواهند پاسخگو باشند؟
نجار افزود: چگونه میخواهند در برابر بیش از ۳۴ هزار کشته در زلزله بم پاسخ بدهند که عدهای از اینها زیر آوار جان خود را از دست دادهاند و عدهای هم در حین آواربرداری با کلنگ و بیل؟
وی گفت: آیا بنابر شرایط کشورمان نباید خانهای بنا کنیم که مستحکم باشد و در حالی که خانههای ناایمنی بنا میشود، از حاکمیت انتظار دارند کسی زیر آوار این سقفها جان خود را از دست ندهد؟
رئیس سازمان مدیریت بحران با اشاره به اینکه امروز علم، خرد و اندیشه در اختیار ما است و آیا نباید در ساخت و سازها عقل خود را به کار ببریم؟ خاطرنشان کرد: در ژاپن زلزلهای رخ داد که نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر در آن زلزله جان باختند اما بلافاصله ساخت و سازها را با شرایط اقلیمی سازگار کردند و امروز شاهد آن هستیم که حتی با ۷ ریشتر هم یک مجروح ندارند و پس از وقوع زلزله، همه به زندگی عادی خود ادامه میدهند.
وی با اشاره به عدم نظارت پس از ساخت و سازها در ایران توسط شهرداری ها و سازمان نظام مهندسی ساختمان گفت: اخیراً در یک مرکز عمومی لوستر چند تنی را مشاهده کردم که هیچ نظارتی بر نحوه نصب آن از سقف وجود نداشت و هر آن ممکن بود این لوستر روی سر افرادی که در آن مکان به عزاداری آقا امام حسین (ع) میپرداختند، رها شود. این یک نمونه از چندین موارد غیراستاندارد در کشورمان است.
نجار با اشاره به استفاده غیراستاندارد از مصالح ساختمانی گفت: در حالی که آهن و میلگرد برای ساخت و ساز استفاده میکنیم اما وقتی کارگر ماهری برای نصب و جوش دادن اینها وجود ندارد، تمام این آهنآلات به تهدید تبدیل میشوند.
وی با اشاره به یکی از مشکلات نیروهای امدادی پس از وقوع زلزله اظهار داشت: یکی از مشکلات ما حضور مردم در منطقه پس از وقوع زلزله است. البته این احساسات قابل تقدیر است اما در زلزله کرمانشاه حضور مردم و افرادی که فقط با دو پتو راهی کرمانشاه شده بودند، باعث شد تمام مسیرهای منتهی به کرمانشاه مسدود شود و در مسیری که میتوانستیم در ۱۰ دقیقه امدادرسانی را انجام دهیم، با ترافیک ۱۰ ساعته مواجه شدیم.
این مقام مسئول درباره نحوه امدادرسانی در زلزله کرمانشاه بیان داشت: در حالی که بین خانوار چادر مناسب و به میزان کافی توزیع میکردیم، روز بعد شاهد آن بودیم که این چادرها در میدان کرمانشاه به فروش میرود و عدهای میگفتند توزیع شما نادرست بوده است.
وی افزود: میگفتند چگونه توزیع داشته باشیم که یکی از راهها توزیع چادر با ارائه شماره ملی بود اما به ما خرده گرفتند که نباید در این شرایط از افراد آسیبدیده این مستندات دریافت شود.
نجار با بیان اینکه دعا میکنیم در کشور حادثهای اتفاق نیفتد و در صورت بروز هر حادثهای، خسارات جانی و مالی به حداقل برسد، بر مقاومسازی ساختمانهای موجود تاکید کرد و گفت: میزان واحدهای ساختهشده بر روی گسلهای خطرناک زیاد است و همین امر برای تهران و سایر شهرها بهعنوان یک هشدار محسوب میشود؛ بنابراین نظام مهندسی و شهرداریها باید در برابر تابآوری اندک ساختمانها پاسخگو باشند.
وی با یادآوری زلزله بم که ۳۴ هزار کشته و ۲۰ هزار مجروح داشت، گفت: در شهر تهران بیش از ۱۲ هزار پهنه و نقطه بر روی گسل های زلزله خیز ساخته شده است، در کرج بیش از ۵۴ هزار خانه بر روی گسل و در شهر تبریز هم میزان واحدهای ساخته شده بر روی گسل بسیار زیاد است.
رئیس سازمان مدیریت بحران ادامه داد: باید مقاوم سازی واحدهای مسکونی در برابر زلزله فرهنگ سازی شود و واحدها به گونه ای احداث شود که یک واحد مسکونی دیگر بر اثر زلزله دچار حادثه نشود.
وی با اشاره به اینکه متاسفانه در زلزله بم هیچ ساختمانی یا حتی واحد اداری هم سالم نماند و این خود یک هشدار است که باید مسئولان، مهندسان و شهرداریها برای این موضوعات توجه کنند چرا که ما در پیشگاه عدل الهی و محضر خداوند باید پاسخگو باشیم.
نجار با اشاره به اینکه ما در ساخت واحدها اندیشه و فکر میخواهیم، افزود: امروز ایران را باید درست بسازیم و ساخت واحدها باید مطابق با آیین نامه ۲۸۰۰ ساخته شود و باید همه مباحث و قوانین نظام مهندسی را رعایت کنیم. وی با بیان اینکه در ساختمانها باید از آهن و میلگرد استفاده شود و باید به استاندارد این واحدها و محصولات ساختمانی توجه کنیم، تاکید کرد: باید از تجارب دستگاههای اجرایی در این زمینه هم استفاده کنند و رسانه ها همه باید در وقوع حادثه به این موضوعات توجه کنند.وی افزود: در سرپل ذهاب ۲۰ هزار ساختمان دچار حادثه شدند که شامل هزار و ۹۳۰ روستا و هفت شهرستان میشد؛ در این حادثه هزار و ۸۱۷ نفر دچار حادثه شدند و اگر در این حادثه اعلام کنند که یک نفر بیشتر دچار سانحه شده به هیچ عنوان قبول ندارم چرا که با همین عنوان تمامی مجروحان و کشته ها ثبت شدند .
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور تصریح کرد: در حادثه سرپل ذهاب هم ۶۲۲ نفر جان باختند اما برخی ادعا میکنند که بیش از ۲۴ هزار نفر در این حادثه کشته و دچار حادثه شدند که به صورت کامل این موضوع را رد می کنم.
روزنامه اطلاعات