تعداد بازدید :1340
صدای اره برقی در گوش پایتخت
ارههای برقی به جان درختان یک باغ دیگر در شهر تهران افتادهاند و به زودی این باغ نیز به سرنوشت باغهایی دچار خواهد شد که در دو دهه اخیر تخریب و نابود شدهاند. آلودگی هوای پایتخت و تبدیلشدن شهر تهران به شهر دود، سیمان و آهن واقعیتی است که بر هیچکس پوشیده نیست.
تهران نفستنگی دارد و این نفستنگی که نتیجه گسترش روز افزون خودروها و دیگر آلایندههاست، با نادیدهگرفتن حریم شهر و همچنین تخریب باغهای داخل پایتخت تشدید شده است. درحالی که گزارشها حاکی از شدتگرفتن تخریب باغهای تهران در دو دهه اخیر است، روز گذشته نیز خبر رسید که سوداگران ساختوساز با ارهبرقی به جان درختان یکی دیگر از باغهای قلب پایتخت افتادهاند. آنطور که یک فعال محیطزیست به مهر گفته است، ارههای موتوری برای قطع درختان و تخریب باغ زیبای پسیان در خیابان ولیعصر روشن شدهاند.
صادق کاشانی افزوده است: از حدود دو هفته قبل قطع درختان این باغ زیبا در خیابان ولیعصر آغاز شد. او با بیان اینکه این باغ چهارمین باغی است که در محدوده ایستگاه پسیان در خیابان ولیعصر تخریب میشود اظهار کرده است: باغ اول بهطور کامل از بین رفت و در آن اسکلت برج آبیرنگی بالا رفت که فعلا به دلیل عدم پرداخت عوارض شهرداری متوقف شده است. به گفته این فعال محیط زیست، درحال حاضر درختان باغات شماره دو و سه نیز از بین رفتهاند و این باغات برای شروع گودبرداری برای ساخت برجهای تجاری آماده میشوند.
کاشانی تصریح کرده است: بخشی از باغ پسیان در روزهای گذشته از بین
رفته است ولی بخش بیشتر باغ هنوز باقیمانده است.
او تأکید کرده است: قطع درختان در محدوده شهرها بر طبق قانون اصلاح
لایحه قانونی حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها مصوب 1388 مجلس شورای
اسلامی جرم است.
به گفته کاشانی واقعشدن این باغات در جداره خیابان ولیعصر که در
سال 1390 به ثبت ملی رسیده است بر عمق فاجعه میافزاید زیرا تخریب
این باغ علاوه بر تخریب محیطزیست تجاوز به یک میراث ملی ثبت شده و
تخریب زیباترین منظر یکی از زیباترین خیابانهای جهان است.
این فعال محیطزیست یادآور شده است: همانطور که در تصاویر مشاهده
میشود تخریب باغ پسیان هنوز در تصاویر هوایی قابل رویت نیست چراکه
چند هفتهای بیشتر از شروع تخریب نمیگذرد بنابراین ضروری است قبل از
اینکه کل باغ و خانه تاریخی آن تخریب شود مسئولان سریعا اقدامات
قانونی را انجام دهند.
در حالی منابع خبری از تخریب یک باغ دیگر در پایتخت خبر میدهند که بر اساس گزارشی که ماه گذشته منتشر شد نگرانی برای باغها و فضای سبز باقیمانده در پایتخت فراگیر شده است بهطوریکه استاندار تهران از نامهای خبر میدهد که از دفتر مقام معظم رهبری برای حفظ محیطزیست پایتخت به مدیران ارشد کشور ارسال شده است.
مدیریت شهری نیز این روزها با حساسیت بیشتری موضوع حفظ باغهای پایتخت را دنبال میکند. تهران را که از بالا نگاه کنیم چند نقطه کوچک سبز بیشتر برایش نمانده است و هنوز هم کسی مسئولیت تخریب گسترده فضای سبز را قبول نمیکند.
اعضای شورای شهر تهران هر چند هفته یک بار تذکری میدهند اما این تذکرها تنها سرعت آنهایی را که مسئول ساخت و ساز در این شهر هستند بالا میبرد.
محمد حقانی، دبیر کمیته محیطزیست شورای شهر تهران با بیان اینکه باغات تهران یعنی شهری که در دل خود آبادیهای قدیمی چون شمیران، ونک و... را جای داده از اوضاع خوبی برخوردار نیست به مهر گفت: با شرایط فعلی چشمانداز مناسبی را نمیتوان برای آنها متصور شد و باغهای شهر تهران که در دامنه پربرکت البرز پرورش یافته دیگر در میان آهن و دود به نفس افتاده است. بهطوریکه حجم بالای اثرات مخرب وارده به محیط زیست شهری به حدی است که در بسیاری از موارد جبران آلودگیها خارج از توان بالای طبیعت بوده و درختان هم خود بیمارند.
حقانی باغات تهران را به سه دسته تقسیم کرد و ادامه داد: اول پهنههای باقی متراکم و متمرکز مثل باقیمانده باغات کن که بهصورت انبوه و متراکم درکنار هم قرار گرفتهاند، دوم باغات پراکنده و غیرمتمرکز که بهصورت منفرد و پراکنده از توسعه شهری به جای مانده و هیچگونه پیوستگی را تداعی نمیکنند مثل باغات واقع در محدوده منطقه یک و سوم باغات پراکنده و متفرق که این باغات از آبادیها و روستاهای گذشته به جای ماندهاند که در روند رشد شهر تهران در داخل بافت شهری قرار گرفتهاند.
بررسی روند تغییرات کالبدی درتهران در طول سه دهه گذشته نشان میدهد که درحال حاضر 98/1 درصد معادل یکهزار و 215 هکتار از اراضی شهر تهران به باغها، 7/2 درصد معادل یکهزار و 660 هکتار به اراضی کشاورزی و در مجموعه 2/16 درصد که قریب به 10 هزار هکتار میشود به باغها و اراضی کشاورزی، پارکها و سایر اراضی سبز شهری اختصاص یافته است.