تعداد بازدید :658
قالیباف شهردار محیطزیستی نبود

اظهارنظری در مورد شهردار تهران وجود دارد مبنی اینکه آقای قالیباف شهردار نماها و مبلمان شهری است نه شهردار محیطزیست. من این حرف را قبول دارم، چراکه وقتی عملکرد ایشان را بررسی میکنم، اثرات مثبت زیستمحیطی نداشته است. برای مثال دو طبقه کردن پل صدر در سبک شدن ترافیک بی تاثیر بوده است. در واقع این اقدام یک نوع نمایش است و به گونهای مبلمان شهری تنظیم شده که انگار ترافیک را از بین میبرد، اما عملا این اتفاق نیفتاده است. از سوی دیگر، مردم آقای قالیباف را به عنوان تراکم فروش میشناسند، یعنی درآمد سرشار شهرداری از خرید و فروش تراکم است. حتی اگر فردی قصد ساخت ساختمان 15 طبقه را در کوچه هشت متری یا بدون شرایط پارکینگ داشته باشد در ازای پرداخت پول جواز میگیرد. این در حالی است که آقای قالیباف گفته بود جواز ساختمانهایی که در جنوب غربی تهران جلوی باد را گرفته اند توسط شورای ساختمانهای شهر تهران صادر شده است، اما بلافاصله شورای ساختمانهای شهر تهران این حرف را تکذیب کرد.
تهیه کود و برق از زباله
چندی پیش شهردار تهران مسائلی را در دفاع از محیطزیست مطرح کرد. یکی این بود که شهرداری از زباله الکتریسته میگیرد. سوال من این است که شهرداری چقدر از زباله الکتریسته میگیرد؟ اگر آقای قالیباف آماری داشت، میگفت که مثلا شهرداری 500 خانه را الکتریسته داده یا پنجمیلیون وات یا 300 مگاوات برق از زباله تولید کرده است. حتی ایشان به تهیه کود از زباله هم اشاره کرد، در حالی که وقتی کود را بررسی میکنیم کیفیت نازلی دارد، یعنی در آن مقوا، پلاستیک و شیشه پیدا میشود و در واقع آن کودی که ما انتظار داریم، نیست.
ژست زیستمحیطی آقای شهردار
آقای قالیباف مدت هاست روی پارک پردیسان که مقر سازمان حفاظت از محیطزیست است دست انداخته و بعد میگوید این پارک در اختیار مردم است. البته محل کار بنده در حوالی این پارک است و گاهی صدها دختر و پسر دانشآموز با معلمان خود در این پارک حضور دارند، اما ایشان قصد دارد که این زمین را به واگذار کند تا برای افسران خانه ساخته شود. بنابراین در نگرشها و رویکردهای آقای شهردار اثرات زیستمحیطی دیده نمیشود. تهران 1700 بوستان دارد که یکی از آنها با 500 متر زمین نزدیک خانه بنده است، زمینهایی که اغلب صاحبانشان آنها را گذاشته و خود به خارج از کشور رفته اند و حالا به نوعی ضبط شدهاند. از این رو بنده از شهرداری و شهردار تهران غیر از صحبت کردن و ژست زیستمحیطی چیزی ندیدهام. آقای قالیباف پز زیستمحیطی بودن میدهد. شاید سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری آن هم به همت آقای مختاری و همکارانش فضای سبز کوچکی را در تهران ایجاد کرده باشند، اما عملکردی در این زمینه از آقای قالیباف دیده نشده است. با وجود این، اگر آقای قالیباف برای ریاستجمهوری انتخاب شد یا همچنان شهردار ماند، امیدواریم همت بیشتری برای حفظ محیطزیست داشته باشد.
رکورد قالیباف در گسترش مترو
تلاش شهرداری در زمینه ایجاد فضای سبز در امتداد اتوبانها و گسترش مترو شایان توجه است. سالانه 22 کیلومتر گسترش مترو رکورد جهانی است و من فکر میکنم در این باره نفر دوم در دنیا هستیم. عملکرد آقای قالیباف برای احداث ایستگاههای مترو با این همه موانع و شرایط سخت کاری بی نظیر است. از این رو باید ایشان مورد تقدیر قرار بگیرد، چرا که احداث مترو تعداد خودروها را در سطح شهر کاهش میدهد و از این بابت در جلوگیری از آلودگی هوا تاثیرگذار است. از سوی دیگر، شهردار تهران در کنفرانس کپنهاگ که در زمینه آب و هوا بود، گفت: سیاست ما برای آب و هوای تهران دوگانه است، یکی افزایش فضای سبز و دیگری گسترش مترو. البته گسترش فضای سبز زیاد امکانپذیر نیست، یعنی ارزش افزوده نمیگذارد که زمین چند هکتاری گرفته شود.
آیندگان هوای پاک ندارند
بنده به مدت شش سال عضو کمیته محیطزیست شورای شهر تهران به ریاست خانم ابتکار بودم. آن زمان به شهرداری پیشنهاد کردیم که باغات مناطق 1 و 5 شهرداری را خریداری کرده و برای نسلهای آینده نگه دارد که این امر میسر نشد. بعد ما توصیه کردیم که کار وقف افزایش پیدا کند، یعنی اینکه خیران باغاتی را بخرند و برای نسلهای آینده وقف 99ساله کنند که آن هم عملی نشد. اگر این کارها اتفاق میافتاد باور کنید ثواب بسیاری داشت، چرا که برای آیندگان هوای پاک درست میشد. با کمال تاسف میبینم که این باغات در منطقه شمیران، دربند و... از بین میروند، برای اینکه صاحبان اصلی فوت شده و وراث زمین را تکه تکه کردهاند. برای مثال یک زمینهزار متری پنج وارث دارد که سهم هر کدام 200 متر است و میتوانند 30درصد آن را بسازند. در واقع چیزی از بقیه زمین نمیماند که بخواهد فضای سبز شود، چرا که فضای سبز وقتی اهمیت دارد و در هوای محیطزیست اثر میگذارد که وسعت داشته باشد. از اینرو پارک 200 متری تاثیری ندارد. در نتیجه شهرداری برای این باغها و حفظ محیطزیست کار مورد توجهی انجام نداده است.
آلودگی موتورسیکلتها 8 برابر خودروها
سال هاست که میگوییم هوای دهلی نو به علت استفاده از موتورسیکتهای برقی پاک شده است، در حالی که ما هیچاقدامی در این زمینه انجام ندادهایم. موتورسیکلتها هشت برابر خودورها آلودگی تولید میکنند. بنابراین اگر ما شرایط سوخت آنها را علاج نکنیم همچنان با انواع آلودگیها رو به رو هستیم. تازه موتورسیکلتها از نظر آزمایشهای فنی به هیچ صراطی مستقیم نیستند. به عبارت دیگر خودروها مجبورند آزمون سالانه بدهند، اما موتور سیکلتها این کار را نمیکنند. بارها دیده ایم که وقتی موتورسیکلتها از کنار خودروها رد میشوند علاوه بر آلودگی هوا صدای نابهنجاری نیز از خود تولید میکنند. با وجود این، شهرداری میتواند اقدامات مناسبی را برای بهبود وضعیت موتورسیکلتها انجام دهد، ولی کاری را پیش نمیبرد. برای مثال شهرداری میتواند به صاحبان موتورسیکلتها وام دهد یا موتورسیکلت برقی وارد کند. منتها اقدامی صورت نگرفته است. دومیلیون و 800هزار موتورسیکلت در تهران حرکت میکند که پایتخت را به شهر درجه چهار و پنج تبدیل کرده است. از این رو این شرایط وظیفه شهرداری را برای ساماندهی موتورسیکلتها پر رنگ میکند. البته اعلام شده بود که از تابستان موتور سیلکتهای برقی وارد میشوند که امیدواریم این اتفاق بیفتد.