تعداد بازدید :1276
یادگارهای کهن

موزه لوور در مرکز شهر پاریس ـ پایتخت فرانسه ـ واقع شده است و بیش از ۳۵هزار اثر هنری در هشت بخش مختلف آن نگهداری میشود.این موزه با بیش از۵ر۹ میلیون بازدیدکننده در سال، پربازدیدترین موزه جهان است.
ساختمان این موزه قبل از انقلاب کبیر فرانسه یکی از کاخهای سلطنتی بود که در آن آثار باارزش هنری نگهداری میشد. پس از انقلاب کبیر، در سال ۱۷۸۹ موزه و آثار موجود به مردم فرانسه اهدا شد و در سال ۱۷۹۳ تبدیل به موزه ملی فرانسه شد؛ اما بخشهای فراوانی نیز حاصل خرید و حتی غارت آثار تاریخی دیگر کشورها، ازجمله ایران (قبل و بعد از اسلام) است.
از آثار مهم و سرشناس ایران باستان در این موزه که به احتمال فراوان پیامد تاراج ایشان در دو سدة اخیر است، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ـ سنگنگاره یادبود اونتاش ناپیریشا
ـ سنگنگاره زن عیلامی و ندیمه
ـ سنگنگاره بز با دم ماهی
ـ تندیس فاخته لاجوردی
ـ تندیس ناپیرآسو
ـ تابلو مراسم نیایش راهبههای آفتاب
ـ تخته بازی ۵۸ خانه
ـ نقش برجسته آجری شیر کاخ آپادانا شوش
ـ سرستون گاو دوسر کاخ آپادانا شوش
ـ کتیبه داریوش بزرگ در کاخ آپادانای شوش
ـ افسار برنزی لرستان
ـ صدفنوشتة اکدی
از این میان ذکر اهمیت یک مورد کافی است و آن، سنگنگاره یادبود اونتاش ناپیریشا از آثار باستانی دوره عیلام است.
سنگنگاره عیلامی
بر روی این سنگنگاره باستانی که به دستور فرمانروای بزرگ عیلام و بنیانگذار زیگورات چغازنبیل تهیه گشته، نقش زنی حک شده که دم ماهی دارد و مارهایی را در دستان خود گرفته است. در بالای تصویر کامل این سنگنگاره، کاهنههای معبد در حال عبور هستند. جنس این سنگنگاره از ماسه سنگ میباشد. این اثر که مربوط به دوره عیلامی میانه و دودمان ایگی هالکید است، مربوط به ۱۳۴۰ تا ۱۳۰۰ پیش از میلاد میباشد.
این یادبود در سدة دوازده پیش از میلاد از «چغازنبیل» به شوش آورده شده و هماکنون در موزه لوور قرار دارد.
در این کتیبه نام اونتاش ناپیریشا (۱۲۷۵ـ۱۲۴۰ق.م) به عنوان برپا دارنده زیگورات آمده است. او نوة بنیانگذار این سلسلة شاهی در عیلام بود. او در سال ۱۲۶۵ق.م به حکومت رسید و شهری جدید به نام اونتاش بنا کرد و در آن زیگورات برپا ساخت. اونتاش گال در این کتیبه به جز پرستش اینشوشیناک، اهداف دیگری را نیز برای ساخت زیگورات ذکر میکند؛ اما هنوز معنای دقیق جملات او معلوم نشده است.
یک نکته جالب اینکه بر روی ۶۵۰۰ آجر کتیبهداری که در چغازنبیل به دست آمده است، نام او تکرار شده است.