تعداد بازدید :2158
بهینهسازی مصرف انرژی در صنعتی سازی ساختمان
- شهرسازی و طراحی شهری
- معماری
- عناصر و اجزای ساختمانی
- سیستمهای تاسیساتی (مكانیكال و الكتریكال)
- اجرا
1- شهرسازی و طراحی شهری:
با طراحی مناسب بافت شهری تعیین نحوه استقرار مناسب ابنیه در زمین و نیز تهیه ضوابط ارتفاعی و حجمی مناسب، انطباق حجمی بناها را با شرایط اقلیمی تامین نمود.
2- طراحی معماری:
طراحی معماری با لحاظ نورگیری ـ ابعاد بازشوها ـ جهت ساختمان ـ استقرار فضاها با توجه به جهت تابش خورشید و سایر شرایط اقلیمی بخشی از اهداف بهینهسازی مصرف انرژی در ساختمان را تامین میكند. این طراحی میتواند در ساخت و ساز سنتی یا صنعتی یكسان انجام گیرد.
3- عناصر و اجزای ساختمان
از آنجائیكه كنترل تاثیر شرایط محیطی بر فضاهای داخلی از طریق عناصر جداكننده این دو، صورت میگیرد، لذا نقش عناصر و اجزای ساختمانی جدا كننده شامل دیوارها ـ پنجره ـ در ـ سقف ـ كف و نحوه تركیب و تلفیق آنها با یكدیگر تعیین كننده میزان مطلوب عبور حرارت و صدا میباشد. عناصر و اجزای ساختمانی مزبور میباید دارای مشخصات فنی استاندارد بوده و اجرا و نصب آنها نیز تابع ضوابط اعلام شده از سوی تولیدكنندگان باشد.
شاید نقش صنعتیسازی تولید ساختمان در این بخش بیشتر از سایر بخشها دیده شود. زیرا با قانونمند كردن رعایت ضوابط و استانداردهای معمول در تولید و اجرای عناصر مزبور و ملزم نمودن طراحان و سازندگان در استفاده از مصالح دارای تاییدیههای لازم از مراجع ذیربط میتوان به بخشی از اهداف صنعتیسازی ساختمان مبنیبر ارتقاء كیفیت ساخت و بهینهسازی مصرف انرژی دست یافت. بدیهی است در صورت رعایت مدولاسیون در تولید این محصولات، امكان استفاده از آنها در روشهای طراحی و تولید صنعتی ساختمان افزایش مییابد.
4- سیستمهای تاسیساتی ـ مكانیكال ـ الكتریكال:
امروزه با پیشرفت فناوری در همه عرصهها، طراحی و ساخت سیستمهای تاسیساتی، مكانیكی و الكتریكی مورد استفاده در ساختمانسازی نیز با پیشرفتهای قابل توجهی همراه بوده است. افزایش راندمان ماشینها و سیستمهای تاسیساتی، كاهش مصرف انرژیزا در مقایسه با سیستمهای قدیمیتر به همراه داشته است. كاهش ابعاد، سهولت تعمیر و نگهداری از دیگر مشخصات استفاده از سیستمهای پیشرفته امروزی است.
با هوشمندسازی ساختمانها، امكان كنترل بر مجموعه سیستمهای تاسیساتی و بهرهبرداری تهیه از آنها با توجه به تغییر شرایط جوی در طی روز و سال، امكانپذیر گشته است. از كلیه امكانات مزبور در حال حاضر در ساختمانهای با اجرای سنتی و صنعتی میتوان استفاده كرد. بدیهی است در یك سیستم ساخت صنعتی، توقع و انتظار این است كه از سیستمهای پیشرفته و نوین تاسیساتی نیز استفاده گردد در حالیكه هزینه سرمایهگذاری اولیه زیاد این سیستمها میتواند منجر به افزایش قیمت تمام شده ساختمانها شود.
5- اجرا:
بدیهی است انجام نظارت و كنترل بر نحوه اجرای ساختمان، ضامن تامین اهداف كمی و كیفی طراحان میباشد. در سیستم اجرایی صنعتی ساختمان، كنترل اجرای ساختمان به نحو بسیار مطلوبتری انجام میگیرد و از این رو در صورت رعایت 4 بند اولیه ذكر شده، در سیستم صنعتیسازی ساختمان، میتوان تحقق اجرای مناسب را نیز انتظار داشت.
شهریار یقینی - عضو شورای راهبردی فناوریهای نوین ساختمان