تعداد بازدید :1435
تمدن سومر و آغاز خط نویسی
شگفتانگیزترین چیزی که از سومریان بر جای مانده
خطنویسی آن مردم است؛ نبشتههای قدیمتری که به دست آمده بر روی سنگ
است، و تاریخ آن به 3600 قم میرسد. در حدود 3200 قم الواح گلی
ظاهر میشود نویسندگان توانستهاند، یادداشتهایی از حوادث، صورت
قراردادها، قباله املاک، صورت خرید و فروش، متن احکام قضایی، و نظایر
آنها را بنویسند. این الواح در آتش میپختند یا مقابل حرارت آفتاب
میگذاشتند؛ به این ترتیب، طول عمر نوشته در حوادث روزگار بسیار بیش
از کاغذ میشد..
نوشتههای سومری از راست به چپ خوانده میشود، و تا آنجا که میدانیم بابلیان نخستین کسانی هستند که از چپ به راست مینوشتهاند. شاید نوشتن به صورت خطوط، نوعی از علامات و صورتهایی بوده که مردم در میان خود قرار گذاشته بودندگمان بیشتر آن است که صورتها و اشکال اصلی در خلال قرون دراز، برای آنکه نوشتن تندتر صورت گیرد، کوچک و سادهتر شده و بتدریج به صورت علاماتی درآمده و با اشیایی که نماینده آنها بوده اختلاف فراوان پیدا کرده است.سومریان و بابلیان از این نمایش هجایی علامات پیشتر نرفتند و به جایی نرسیدند که بتوانند صورت ترسیمشده را نماینده حرف تنها و بدون حرکت ضمیمه آن قرار دهند؛ چنان به نظر میرسد که این گام ساده، ولی انقلابی، به وسیله مصریان قدیم برداشته شده.
بدیهی است که انتقال از مرحله خطنویسی به مرحله ادبیات قرنها وقت میخواهد. در مدت چندین قرن، کتابت، تنها، ابزاری برای بازرگانی بود، و با آن قراردادها و اسناد و صورت کالاهای حمل شده را مینوشتند. با همه این احوال، هنوز قرن بیست و هفتم قبل از میلاد به پایان نرسیده بود که در شهرهای سومری عده زیادی کتابخانههای بزرگ تأسیس شد؛ مثلا دو سارزاک، در محل شهر تلو در ویرانههای ساختمانهای همزمان با گودآ، مجموعهای از30000 لوح گلی به دست آورد که با ترتیب و نظم خاصی روی یکدیگر چیده شده بود. از اوایل سال 2000 قم مورخان سومری به این کار پرداختند که گذشته و حال خود را بنویسند و برای آیندگان بر جای گذارند.البته آنچه به دست ما آمده مستقیماً از منبع سومری نیست، بلکه چیزهایی است که بابلیان بعدها از ایشان اقتباس کردهاند. در میان کتابهایی که به صورت اصلی سومری به دست ما رسیده، لوحهای است که در نیپور اکتشاف شده و اصل سومری اولیه منظومه گیلگمش بر آن ثبت است؛ بعضی از لوحههای خردشده محتوی مرثیههای ادبی است که به نیرومندی ساخته شده و طرز تعبیر وصورت ادبی مخصوص به خود دارد. این آثار، که از دستبرد روزگار محفوظ مانده، نشان میدهد که ادبیات از سرودها و میراثی کاهنان سرچشمه گرفته؛ به همین جهت، باید گفت که قصاید اولیه به صورت غنایی یا رزمی نبوده، بلکه جنبه دعایی و دینی داشته است.
در معماری نیز باید گفت که سومریان، پیش از همه، شکل اساسی خانه و معبد و ستونها و گنبدها و طاقها را طرحریزی کردهاند. دهقان سومری برای ساختن کلبه خود نیهایی را به شکل مربع یا مستطیل یا مدور در زمین فرو میکرد و بالای آن نیها را خم میکرد و به یکدیگر میبست تا از آن قوسی یا طاقی یا گنبدی فراهم شود. در گورهای شاهی اور طاقهایی دیده شده که به 3500 قم میرسد، و سردرهای قوسی شکل، در تاریخ 2000 قم، در اور رواج کامل داشته است.
توانگران برای خود کاخهایی داشتند و معمولا این کاخها را برروی پشتههایی با ارتفاع ده یا دوازده متر از سطح زمین میساختند، و تنها از یک راه داخل شدن به آن امکان داشت؛ به این ترتیب، کاخ صورت دژی پیدا میکرد. چون سنگ در سومر نایاب بود. بیشتر این کاخها را با آجر میساختند و دیوارهای سرخ آنها را با نقشهای «آجری» به شکل حلزونی و مثلث و مقرنس و لوزی و مشجر تزیین میکردند. دیوارهای درونی را با گچ میپوشاندند واحتمالانقاشی میکردند. اطاقهای خانه را گرداگرد حیاطی اندرون خانه میساختند، که در برابر آفتاب سوزان آن ناحیه سایه و وسیله سردی هوا را فراهم میکرد؛ به همین دلیل، در اطاقها را غالباً رو به حیاط اندرونی باز میکردند و کمتر برای آنها از طرف خارج دری میگذاشتند. پنجره همچون چیزی تجملی به شمار میرفت، یا این که اصلا نیازی برای آن احساس نمیکردند. آب مصرفی را از چاه بیرون میآوردند؛ برای بیرون راندن فضولات، در ساختمانها مجراهایی بود و فاضلاب را به خارج شهر میبرد. اثاثیه و مبل خانه، در عین کمی و سادگی، از ذوق و هنر خالی نبود؛ پارهای از تختخوابها را با فلزات یا عاج منبتکاری میکردند؛ پایه بعضی از صندلیها ، مانند چنگال درندگان ساخته میشد.
برای معابد از جاهای دور سنگ وارد میکردند. و
سرستونها و نقشهای برجسته مسی را، که در آنها سنگهای نیمه قیمتی
نشانده بودند، برای تزیین به کار میبردند. معبد ننار در اور، با
سفالهای فیروزهای رنگی که از خارج آن را میپوشاند، همچون نمونهای
بود که در دیگر معابد از آن تقلید میکردند؛ داخل اطاقها و رواقهای
این معبد، با قرار دادن لوحهایی از چوبهای کمیاب- همچون ارز و سرو- بر
روی دیوارها، مزین شده بود؛ این چوبها را با قطعات مرمر و رخام و عقیق
و طلا معرقکاری و منبتکاری کرده بودند. بزرگترین معبد هر شهر معمولا
بر روی تپهای قرار داشت و به صورت یک زیگورات بود، با سه تا هفت طبقه
ساختمان.این زیگوراتهای بلند شایسته خدایان حامی شهرهای سومری به شمار
میرفت.
در معابد، گاهی به عنوان تزیین، مجسمههایی از خدایان و پهلوانان بشری و حیوانات قرار می دادند.در ساختن عمارتهای بلند، هر طبقه را کمی عقب مینشینند تا از رسیدن نور به خانه همسایگان جلوگیری نشود.
در خرابههای تلالعبید، از آثار دوره اول تمدن سومری، مجسمه کوچک مسیی به دستآمده که گاو نری را نمایش میدهد؛در شهر اور، در گور ملکه شوب-اد، سر گاوی از نقره یافتهاند که شاهکار هنری به شمار میرود و نشان میدهد که هنر سومری تا چه اندازه ترقی داشته است.خشونت و درشتی هنر سومری در «لوحه کرکسان»، که به وسیله ائاناتوم، شاه لاگاش، برپا شده، و استوانه سنگ سماقی ایبنیشار، و تصاویر کاریکاتوری نماینده اور-نینا،بخوبی آشکار است؛
درباره صناعت کوزهگری به این روشنی و آسانی نمیتوان حکم کرد. شاید علت آن باشد که دست روزگار در آثار سفالین تصرف فراوان کرده و چیزی از این صناعت باقی نگذاشته است. بیشتر ظرفهای سفالی سومری- اگرچه باچرخ کوزهگری سخته شده- ظروف ساده گلی بوده، که هرگز به پای گلدانهای عیلامی نمیرسیده است.
زرگری و جواهرسازی صنعت پیشرفتهای بوده؛ دلیل این
مطلب ظرفهای زرینی است که در گورستانهای اور از 4000 سال قبل از میلاد
به دست آمده، که به بهترین صورت صیقل و پرداخت شده و از ذوق هنری
بلندی حکایت میکند. زیباترین کار هنریی که از آن زمان به دست آمده
دسته خنجر زرین مرصع به فیروزه و لاجورد است که حکاکی و کندهکاری
بسیار ظریفی دارد و از اکتشافات اور به دست آمده است.از خرابههای
سومری عده زیادی مهرهای استوانهای به دست آمده که با سنگ یا فلز
گرانبها ساخته شده و در آنها، بر روی سطوحی که از شش سانتیمتر مربع
تجاوز نمیکند، نقشهای بسیار زیبایی کندهاند. چنان به نظر میرسد که
سومریان این مهرها را به جای امضا به کار میبردهاند.
تمدن سومری را میتوان در تناقضی که میان سفالهای خام ساده و زینتآلاتی که به نهایت درجه زیبایی و اتقان رسیده خلاصه کرد، و گفت که این تمدن آمیختهای از چیزهای ساده اولیه و شاهکارهای درخشانی بوده که گاه به گاه صورت میگرفته است. در این سرزمین- تا آنجا که علم ما در زمان حاضر به آن آگاهی دارد- نخستین حکومت و امپراطوری به دست انسان تأسیس شده؛ همچنین نخستین سازمان آبیاری، نخستین بار استفاده از سیم و زر برای ارزیابی کالا، نخستین قراردادهای بازرگانی، نخستین سازمان اعتبار معاملاتی، نخستین کتاب قانون، نخستین بار استفاده وسیع از خطنویسی، نخستین بار گفتگوی از داستان آفرینش و طوفان، نخستین مدرسهها و کتابخانهها، نخستین ادبیات و شعر، نخستین آرایهها و جواهرآلات، نخستین حجاری و نقش برجسته، نخستین کاخها و معابد، نخستین بار استفاده از فلزات در تزیین، و نخستین طاقها و قوسها و گنبدهای ساختمانی در جهان پیدا شده است. نیز در همین سومر است که برای اولین بار، آن گونه که تاریخ نشان میدهد، پارهای از زشتیهای تمدن، از قبیل بردگی و استبداد و چیرگی کاهنان بر مردم و جنگهای استعماری، به شکل وسیع دیده میشود.
به نقل از : بخش هنری تبیان