تعداد بازدید :1495
به مناسبت یکصدمین گفتمان هنر و معماری
مقدمه:
در این گفتار نسبت به تعریف مختصر از مطلب گفتمان و آموزش های جدید و
فرآیند موضوع سبب و علل مفید بودن آنها پرداخته می شود .
مطلب اول : گفتمان و انواع آن
گفتگو چند نفردرباره موضوع خاصی را گفتمان گویند و این فرآیند به دوگروه ماهیتی و محتوائی تقسیم میشود.
- الف - اگر گفتمان فقط به صورت کلامی باشد می توان گفت گفتمان از نظر کلی ماهیتی است
- ب - اگرگفتمان توام با تصاویر و یا نشانه ها صوتی و یا فیلم و اسلاید باشد گفتمان محتوائی است .
نکته : در صورتی که فقط سخنرانی سخن بگوید و جای خود را به سخنران دیگری بدهد از نظر ذهنی و تصویری کمی کسل کننده به نظر می رسد ولیکن اگر گفتمان با تصویر و یا نشانه ها و یا فیلم توام باشد مطالب در ذهن سریعتر جا می گیرد و از حالت کلاسیک تدریس دوران دبیرستان ( به سبک قدیم ) خارج می شود و باید گفت که ارزش گفتمان همسان و همسنگ تدریس است .
مطلب دوم : گفتمان و متد های آموزشی جدید ( سمعی بصری )
متدهای جدید آموزشی جایگزین متدهای آموزشی قدیمی گردیده
و بعضی از متدهای آموزشی قدیمی منسوخ شده است
.
جهت یادگیری و آموزش زبان پارسی از طریق متد سمعی و بصری اقدام می
شود یعنی ابتدا کلمات را با تصویر به دانش آموز نشان می دهند که انجام
آن موجب میشود در ذهن بچه ها سریع جا بگیرد . این مثال بدان جهت بیان
شد که در جلسات گفتمان اگر با روایت تصویری و نشانه ای و فیلم اجرا
شود باعث جذب وگیرائی بحث وگفتگو می شود .
مطلب سوم : شناخت هنر معماری درتقسیم بندی هنرها
هنرها مانند موسیقی و شاعری و تئاتر و مجسمه سازی و نقاشی و معماری و .. از ابتدای خلقت با بشر همراه بوده است تا قرن هجدهم هنر معماری در زیر مجموعه زیبا شناسی بوده و از آن تاریخ به بعد همراه با مجسمه سازی و موسیقی و تئاتر و نقاشی به هنرهای زیبا تغییر نام یافت .
نکته 1 : در سرزمین های مختلف بعضی از
این هنرها بیشتر متبلور شده و در سرزمین های دیگر بعضی دیگر از هنرها
. به عنوان نمونه در اروپا پیکر تراشی و مجسمه سازی و موسیقی از
سالیان دور مورد توجه بوده در صورتی که در سرزمین های اسلامی هنر
نقاشی و نقش جایگاه ویژه ای پیدا نموده است .
در سرزمین های اسلامی نمی توان اماکن مقدس مذهبی یافت که در آن
تندیسی به کار برده شده باشد ( این مطالب فقط از مطالعه مدارک و
مستندات بدست آمد و آن در اختیار مشتاقان قرار گرفت ) .
نکته2 : معماری یکی از هنرهاست و بیان هنر و معماری چندان صحیح به نظر نمی رسد
مطلب چهارم :
لازم می داند نظری به هنرهای آموخته خود انداخته و نتیجه را بررسی کنیم در هنگام آموزش طراحی معماری ( پروژه - دکور - اسکیس ) در دانشکده معماری استاد می گفت خط و سطح و حجم و رنگ و نور را همه در نوع خود می شناسند فقط اختلاف شما ( دانشجویان ) با دیگران در این باب آن است که به شما ( دانشجویان ) خط و سطح و حجم و رنگ و نور را با شخصیت لازمه آموخته و از آن یافته ها در طراحی استفاده می کنید طراح به عنوان خالق اثر در طرح خود از سطح و حجم و نور و رنگ و .. بر حسب مورد استفاده می کند .
رنگ ها همه زیبا هستند ولیکن هم نشینی و نوع رنگ ها با هم و یا ترکیب آنها نیاز به داشتن دانش هنر نقاشی می باشد . ( تعریف زیبا بودن و یا زیبا نبودن رنگ قرار دادی است همانگونه که رنگ آبی نماد آسمان و رنگ سفید نماد برف و رنگ قرمز نمادی دیگر تعیین شده ) . تمام سطوح منفردا" سطح هستند و زمانی که سطوح مختلف در کنار هم می نشیند سطحی جدید به وجود می آورند که در گفتمان فرش تا عرش این نکته بیان شد و اما هنر معماری هنری است خلاقی و کاربردی زیرا از تمام موارد اشاره شده توسط معمار استفاده می شود .
معماران خلق فضا میکنند معماران در آن فضا روح زندگی را
می بینند .
معماران حجم و رنگ را در اثر خود لحاظ می کنند . معماران باید بدانند
در اثرخود نور و سایه زندگی دیده شود و خلاصه کلام معمار باید اندوخته
های هنری از اساتید قبلی خود و دانسته ها را در کارهای هنری بکار برد
.
آیا این خاتمه کار برای معمار است و آیا باید به آن اندوخته های علمی و هنری خود اکتفا کند . جواب خیر است بلکه باید در دوران فعالیت حرفه ای با دانش و تکنولوژی و سبک های معماری در سایر کشورها آشنا شود . باید آنها را به مطالعه نموده و بیاموزند . زیرا دیگر برای این گونه دانش آموختگان دانشکده ای وجود ندارد دیگر کلاسی و استادی نیست که از او کسب دانش و هنر شود چه باید کرد و چگونه می توان باعث ارتقاء دانش علمی و هنری هنرمندان گردید که بهترین و مناسب ترین راه شرکت در دوره های فوق برنامه های علمی و هنری که می تواند آن ره آورد را به ارمغان آورد .
با توجه به مطالب فوق میتوان گفت که گفتمانهای هنری هم ردیف و یا بالاتر از دوره های فوق برنامه است و نمی توان موسسه ای علمی و هنری را پیدا نمود که مطالب سمعی و بصری را با چنین تنوع و فصاحت بیان اساتید بزرگ در اختیار شرکت کنندگان قرار دهد .
اساتید و سخنرانان در هر گفتمان با توجه به موضوع مجبور به مطالعه و تهیه مدارک و مستندات وتنظیم چکیده مطالب جهت ارائه و طرح در جلسه گفتمان می باشند که جا دارد از آنان تشکر و قدردانی شود .
نکته : یکی ازنکات مهم جلسات گفتمان مسئله پرسش و پاسخ است که با توجه به مطالب بیان شده توسط حاضرین مطرح وتوسط سخنران پاسخ داده شود . این گفتمان زمانی بسیار نتیجه بخش است که نقاط ضعف و قوت مطالب بیان شده مورد بررسی قرار گیرد و شاید نکته ای از توسط سخنور دیده نشده باشد .
حاضرین درجلسات گفتمان اساتید و دانشجویان و علاقمندان و مهمانان و همچنین برخی اوقات سخنوران خارج از انجمن مفاخر معماری ایران می باشند که فقط برای دل خود و ارتقاء دانش و یا هنر در جلسه حضور پیدا می کنند .
زمانی درمورد معماری دیجیتال مطلب گفته می شود و یا زمانی در مورد نور و نور پردازی و استفاده از انرژی های نو مطرح می شود که این گونه مطالب در دانشکده ها چندان گفته نمی شود و یا مطالب دیگر که تماما" از وحدت و کثرت مطالب است و کثرت در حضور در جلسات ره آوردی ورای تصور خواهد داشت .
ختم کلام
زمانی که از صدمین گفتمان هنر و معماری سخن گفته می شود
می توان به ارزش کار انجامی اساتید و دست اندرکاران و گردانندگان
گفتمان ها پی برد .
جلسات گفتمان ها بدون هیچ گونه وقفه ای تشکیل گردیده و هر بار
پربارتر از گفتمان قبل بوده که این نشانگر آنستکه که مسئولان
وگردانندگان جلسات با صبر و شکیبائی و دانش و هنر خود نسبت به گزینش
مطالب و انتخاب سخنوران و صاحب نظران اقدام نموده اند
.
کاری با ارزش است که تداوم داشته باشد تداوم نیاز به پایداری دارد . امید است که این تداوم با پشتیبانی قشر دانشجویان جوان فعلی ( اساتید آینده ) و اساتید محترم و صاحب نظران و سایر هنرمندان و دست اندکاران هنری ادامه پیدا نموده و در آینده شاهد هزارمین گفتمان باشیم .
بیژن علی آبادی