نگاهی نو به تخت جمشیــد
کتاب« نگاهی نو به تخت جمشید» که توسط خانم مهندس خوبچهر کشاورزی با تکیهبر اوستا و مراسم آئینی - مذهبی پژوهش و نگارش یافته ،در یکصد و پنجاه و نهمین گفتمان هنر و معماری انجمن مفاخر معماری ایران توسط رؤیا منجم، مترجم و پژوهشگر،دکتر محمد منصور فلامکی چهره ماندگار معماری و شهریار سیروس پژوهشگر موردنقد و بررسی قرار گرفت.
تخت جمشید مختص به همه جهانیان است
رئیس انجمن مفاخر معماری ایران و دبیر پنل درباره تخت جمشید گفت :در حال حاضر ادبیات ما فارغ از تخت جمشید است.درحالیکه تخت جمشید نشاندهنده هویت و فرهنگ ماست و بهعنوان اولین میراث جهانی به ثبت رسیده و جهان بیشتر از ما به آن توجه دارد .تخت جمشید مختص به همه جهانیان است و باید به آن بیشتر پرداخت.
مهندس علیرضا قهاری ادامه داد:کتابی که خانم مهندس کشاورزی نوشته است کوششی است در ارتباط با ایرانی بودن معماری و سنگنگارههای کاخ تخت جمشید ورَدّ انتساب تشابه نگارهها با تمدنهای غیر ایرانی.
کتابی متعهد به علم
پس از گفتههای مهندس قهاری ،دکتر محمد منصور فلامکی بهعنوان اولین سخنران بهنقد کتاب پرداخت و گفت: این کتاب اولین کتاب در زبان فارسی است که درباره ثروت فرهنگی و تاریخی و هنری ما تخت جمشید گزارش میدهد و دیدگاهی مقید به علم و منطق ارائه میدهد و با دیدگاههای گذشته کاملاً تفاوت دارد.
وی ادامه داد: این کتاب با آنکه با عشق نوشتهشده، متعهد به علم و به دنبال حقیقت است.یعنی از معماری حرکت میکند، به معماری باز میگردد و به مقولههای معماری تکیه میکند.
چهره ماندگار معماری ایران افزود:یکی از کارهایی که مهندس کشاورزی انجام داده بررسی علم اعداد و مقایسه آن با اعداد داخل اوستا است. وی این شبهه که نقشهای گلهای نقش نگارههای تخت جمشید گل نیلوفر است را از بین میبرد چراکه این نقش نگارهها لوتوس هستند.
کتاب پاسخگوی ابهامات
پژوهشگر هنر نیز در سخنانی درباره این کتاب گفت: هر 5 ثانیه یک کتاب به کتابخانه کنگره آمریکا اضافه میشود.بنابراین باید گزینشی و آگاهانه به خواندن کتاب پرداخت که خواندن آن را توصیه میکنم.
شهریار سیروس ادامه داد: این کتاب به سه سؤال؛ آیا هنر هخامنشی اصیل یا التقاطی است؟شاهان هخامنشی ایمان ذاتی داشتهاند ؟معناشناسی نگارهها و نقش برجستههای تخت جمشید چیست که همچنان در ابهام قرار دارند ،پاسخ میدهد. در این کتاب ثابت میشود که گلی که در دست خشایارشاه است و همه میگویند نیلوفر است، لوتوس است. همچنین کاخ تچر تنها کاربری کاخ نداشته و نیایشگاه بوده است.
سیلی بزرگی به غرب
رؤیا منجم؛ مترجم نویسنده و پژوهشگر درباره کتاب به سخنرانی
پرداخت و گفت: متأسفانه ما مرعوب تمدن باختر و غرب شدهایم و آنان را
قبله عالم میگیریم که درست نیست . من در آمریکا مقاله «نگاهی نو به
تخت جمشید» را به انگلیسی ترجمه کردم و در مجله طاووس به چاپ
رساندم .این مقاله سیلی بزرگی به غرب است.
در این کتاب بهخوبی ثابت میشود که گل نیلوفر در این آبوهوا
نمیتواند به وجود بیاید و این گل لوتوس است.
وی ادامه داد :تابهحال باخترشناسان تعابیر و تفاسیر خود
را درباره تخت جمشید نوشته و همه آنها غربی بودهاند، اولین بار
است که یک ایرانی با تعابیر و تفاسیر متفاوت از آنان به این کار
پرداخته است .
علم اعداد در تخت جمشید
در پایان مهندس خوبچهرکشاورزی درباره کتاب گفت:در پژوهشهایی
که داشتم دریافتم چرا تخت جمشید 72 ستون داشته و یسنا نیز 72
فصل داشته است.دیوارنگارههای تخت جمشید سیر و سلوکی معنوی است
و استحاله درونی از مس به طلا را نشان میدهد .
پس از تحقیقات فراوان به این نتیجه رسیدم که علم اعداد و ریاضی
در تخت جمشید بسیار مهم بوده است.در کاخ تچر نیز علم اعداد بهکاررفته
است. به این نتیجه رسیدم کاخ تچر 16 ستون است که عدد ستاره مشتری است
و 36 که تعداد ستونهای کاخ آپاداناست عدد مربع خورشید است.
پروفسور شهبازی باستانشناس معروف نیز بیان میکند اعداد مقدس در تخت جمشید بهکاررفته است . ازنظر فیثاغورث که سالها در ایران زندگی میکرد هر جوهری عددی دارد . علم اعداد از ایران به سایر کشورها نیز رفته است .نشست با پرسش و پاسخ شرکتکنندگان نویسنده و تقدیر و تشکر آنان به اتمام رسید.
وب سایت انجمن مفاخر معماری ایران - نسخه مناسب چاپ
Main-URL : http://ammi.ir/اخبار-و-مقالات/اخبار-معماری-و-شهرسازی/نگاهی-نو-به-تخت-جمشیــد/
Short-URL : http://ammi.ir/Go/41997