ثبت جهانی سبزکوه و هدفگذاری دولت برای احیای کارون
حوزه محیطزیست روز گذشته پر خبر بود. خبر اول اینکه تنگ صیاد سبزکوه چهارمحالوبختیاری در اجلاس انسان و کره مسکون (MAB) بهعنوان یازدهمین ذخیرهگاه زیستکره ایران ثبت جهانی شد. همچنین در خبری دیگر به نقل از معصومه ابتکار که به خوزستان سفر کرده بود اعلام شد: «حفاظت و احیای رودخانه کارون جزء هدفگذاریهای دولت یازدهم است که آن را با جدیت دنبال میکند و بر همین اساس برای طرحهایی که به رودخانه کارون آسیب وارد کند مجوزهای زیستمحیطی صادر نمیشود.» این درحالی است که در روزهای اخیر بحثهای زیادی پیرامون موضوع انتقال آب از سرچشمههای کارون مطرح شده بود.
در رابطه با ثبت جهانی سبزکوه، پایگاه اطلاعرسانی سازمان محیطزیست در مطلبی نوشت احمدعلی کیخا، معاون محیطزیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست و رئیس برنامه انسان و کره مسکون یونسکو در ایران که برای شرکت در بیست و هفتمین نشست شورای هماهنگی بینالمللی انسان و کره مسکون یونسکو (MAB -ICC) به همراه استاندار چهارمحالوبختیاری و هیأت همراه از دستگاههای اجرایی و دانشگاه شهرکرد، مدیر کل محیط زیست استان، کارشناسان سازمان و بخش خصوصی در پاریس حضور دارد، گفت: در این نشست یازدهمین ذخیرهگاه زیستکره ایران با نام ذخیرهگاه زیستکره تنگ صیاد و سبزکوه ثبت جهانی شد.
ذخیرهگاه زیستکره مذکور با مساحتی معادل ٥٣٢ هزار هکتار در استان چهارمحالوبختیاری واقع است که بهعنوان یکی از بینظیرترین اکوسیستمهای طبیعی با کارکردهای منحصربهفرد، تنوع زیستی و تنوع بالای فرهنگی و جمعیتی، گردشگری و جاذبههای بیهمتای طبیعی شناخته میشود.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست تأکید کرد که برای اولین
بار در کشور معرفی این ذخیرهگاه بهعنوان بهترین مدل مشارکتی مدیریت
منابع زیستی در کشور با همکاری همه ذینفعان از جمله حمایت نمایندگی
دائم جمهوری اسلامی ایران نزد یونسکو در پاریس، و مساعدت شخص استاندار
چهارمحالوبختیاری و رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی، بخش خصوصی،
اداره کل حفاظت محیط زیست، دانشگاه شهرکرد و با نظارت کارشناسان این
معاونت انجام شد، که میتوان یک الگوی مناسب برای شناسایی و معرفی
ذخیرهگاههای جدید باشد.
در سویی دیگر و در استان همسایه چهارمحال در خوزستان نیز معصومه
ابتکار رئیس سازمان محیطزیست که برای پیگیری طرحهای مقابله با
گردوغبار به این استان سفر کرده بود اعلام کرد: سازمان حفاظت محیط
زیست هنوز هیچ موافقتی با اجرای طرحهای انتقال آب از سرشاخههای
کارون نکرده و در جایی هم که موافقت کردیم برای تأمین آب شرب بوده
است.
در طرحهای انتقال آب میانحوضهای اولویت با تأمین آب شرب در تمام نقاط کشور است. ابتکار با بیان اینکه مصرف آب در همه کشور اعم از خوزستان و اصفهان باید مدیریت شود، تأکید کرد: نیازهای آب شرب، استانداردهای تعریفشدهای دارد و نمیتوان به بهانه آب شرب، آب را برای کشاورزی انتقال داد.
بر همین اساس برای طرحهایی که به رودخانه کارون
آسیب وارد کند مجوزهای زیستمحیطی صادر نمیشود.وی گفت: وی با تأکید
بر مدیریت جامع منابع آب در تمام رودخانهها اعم از کارون، کرخه
و
زایندهرود، افزود: حفاظت از کارون و بازنگری طرحهای حوضه این
رودخانه و احیای تالابها از برنامههای شورای عالی آب است.
ابتکار همچنین درباره مجوز آبگیری سد گتوند اظهار کرد: سازمان حفاظت محیطزیست در زمان آبگیری اعلام کرده بود که آبگیری این سد به صلاح نیست و مجوز آن را صادر نکرده بود اما با دستورات مقامات در دولت قبل این سد آبگیری شده است.
معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: حفاظت و احیای رودخانه کارون جزء هدفگذاریهای دولت یازدهم است که آن را با جدیت دنبال میکند. معصومه ابتکار این موضوع را در نشست شورای حفاظت کیفی رودخانه کارون و کارگروه مقابله با آلودگی هوا در خوزستان اعلام کرد و کارون را شاهرگ حیاتی خوزستان و ایران نامید و بر حفاظت و احیای این رودخانه تأکید کرد.
وی افزود: منابع آلاینده این رودخانه باید نقطهبهنقطه شناسایی و مرتفع شوند.عبدالحسن مقتدایی استاندار خوزستان نیز در این نشست گفت: خسارت پروژههای وزارت نفت بر محیط زیست باید جبران شود. البته تبعات زیستمحیطی پروژههای وزارت نفت بهویژه در تالاب هورالعظیم از ابتدا باید در طرحها لحاظ میشد تا نیازی به استفاده از قانون و قوه قهریه نباشد.
وی اظهار کرد: شرکتهای نفتی چینی یا وابسته به نهادهای خاص که در هورالعظیم فعالیت میکنند نیز باید همانند سایر شرکتهای نفتی در کشور ضوابط زیستمحیطی را رعایت کنند.
منبع: روزنامه شرق-خرداد 1394
تدوین و آماده سازی برای انتشار در وب سایت : شهره السادات عربشاهی
وب سایت انجمن مفاخر معماری ایران - نسخه مناسب چاپ
Main-URL : http://ammi.ir/اخبار-و-مقالات/اخبار-معماری-و-شهرسازی/ثبت-جهانی-سبزکوه-و-هدفگذاری-دولت-برای-احیای-کارون/
Short-URL : http://ammi.ir/Go/42415