وقتي يك حفار غيرمجاز توبه ميكند
«جواني 25 ساله بود، با پايان نشست من را كناري كشيد و گفت: تا امروز چند كاوش غيرمجاز نزديك سقز انجام دادهام، اما تاكنون نميدانستم چه كار اشتباهي است و چقدر به ايراني بودنم ضربه ميزنم، محوطههايي كه حفاري كردهام را نشانتان ميدهم.» در حالي چنین اتفاقاتی رخ میدهد كه در سالهاي اخير درباره كاوشهاي غيرمجاز در محوطههاي تاريخي هشدار داده شده است. وضعيت كاوشهاي غيرمجاز در مواردي آنقدر وخيم توصيف شده است كه فروشندگان فلزيابها و گنجيابها به صورت علني به تبليغات ميپردازند و حتي شركتهايي وجود دارد كه به صورت علني در اين زمينه به فعاليت پرداخته و در مواردي حتي وظيفه آموزش متقاضيان را نيز به دوش ميكشند.
يك كار فرهنگي كه جواب داد
11 شهريور امسال تيم كاوش محوطه تاريخي «مانايي كاني زيرين» در شهرستان سقز در استان كردستان، پس از انجام يكسري كاوشها در اين محوطه تاريخي در اقدامي نادر، با برگزاري نشستي براي مردم منطقه، آنها را در جريان كاوشهاي انجام شده قرار داد و از برنامهها، روشها و نتايج كاوش گفت تا مردم با درك بهتر از چرايي و لزوم حفاظت آثار باستاني تلاش بيشتري براي حفاظت از محوطههاي تاريخي قرار گرفته در كردستان بهويژه سقز و محل زندگي خود داشته باشند. اين اقدام پيامدي خوب، يا شايد بتوان گفت «عالي» داشت. با وجود حضور حدود 50 نفر از مردم منطقه در اين نشست، دو نفر از حاضران در جلسه با پايان نشست و به صورت خصوصي، اطلاعاتي از حفاريهاي غيرمجازي كه انجام داده بودند، در اختيار تيم كاوش قرار دادند و اعلام كردند از اقداماتي كه تاكنون در اين زمينه انجام دادهاند، پشيمان هستند. در واقع اين جلسه صميمي با مردم منطقه جواب داد و علي هژبري، سرپرست كارگاه ميراث فرهنگي زيويه توانست براساس اهدافي كه براي اين كارگاه تعريف كرده بود، اعتقاداتي مانند حفاظت بيشتر از محوطههاي تاريخي و جلوگيري از حفاريهاي غيرقانوني را بين مردم جا بيندازد. او صحبتهاي اين دو قاچاقچي و حفار غيرمجاز آثار تاريخي را اينگونه توضيح داد.
نمي دانستم كارم اشتباه است
«پس از پايان نشست، يكي از جواناني كه حدود 25 سال سن داشت و از ابتداي جلسه در نشست حضور داشت، من را كناري كشيد و گفت؛ من چند بار كاوش غيرمجاز در نزديكي سقز داشتهام، اما تاكنون نميدانستم كه كارم اشتباه است و از اين كار پشيمانم. در جايي كه حفاري كردهام، به يك صخره صاف برخورد كردهام، هر زمان كه فرصت داشتيد شما را براي ديدن آن نقطه ميبرم.» علي هژبري همچنين به اعتراف دو نفر از كارگران تيم كاوش خود پس از پايان نشست اشاره كرد و گفت: «آنها پس از پايان برنامه چند بار از سخنرانان نشست خواستند تا شب را ميهمان آنها باشيم، چون قبول نكرديم، در جايي خلوت با ابراز پشيماني از اينكه چند تكه شيء تاريخي را پس از كشف نزد خود نگه داشتهاند، چهار تكه شيء را به ما تحويل دادند.» او افزود: معتقدم آنها اشياي بيشتري نزد خود دارند و با تحويل اين چند شيء قصد داشتند نوع برخورد ما را ببينند تا پس از آن تصميم بگيرند اشياي ديگر را تحويل دهند، بسيار اميدوارم كه اين كار را انجام دهند. هژبري در ادامه با اشاره به برگزاري چنين جلساتي از سوی يوسف مجيدزاده، سرپرست تيم كاوش تپه جيرفت و محوطه ازبكي در سالهاي گذشته براي مردم، اظهار كرد: او با اين اقدام جوابهاي مثبت زيادي گرفته بود و بسيار خوب است كه اين كار ادامه پيدا كند، چون اكنون كاملا مطمئن شدهام كه درصد زيادي از افرادي كه اين كار را انجام ميدهند، به دليل نداشتن اطلاعات درست است. اين باستانشناس تاكيد كرد: معتقدم به دليل كمكاري باستانشناسان حفاريهاي غيرمجاز در محوطههاي تاريخي رخ ميدهد. اگر ما اطلاعات كاوشها را عاميانه كنيم مردم ديگر اين كار را انجام نميدهند. او با بيان اين نكته كه با اين كار ايراني بودن مردم منطقه و كساني كه در اين جلسات شركت كردند تحت تاثير قرار گرفت، افزود: با توجه به اينكه در روستاهاي اطراف شهرستان سقز اين مشكلات به صورت فراوان وجود دارد، تصميم دارم در آيندهاي نزديك قبل از قرائت خطبههاي نماز جمعه در روستاهاي مختلف شهرستان سقز و مناطق اطراف صحبتهايي كه در جلسه «ميراث فرهنگي: چرا بايد از ميراث گذشتگانمان حمايت كنيم؟» مطرح كردم را بار ديگر به صورت خلاصهتر عنوان كنم و نتيجه را ببينم. به گزارش ايسنا، او ادامه داد: اي كاش كمي پول دستم ميآمد تا جلد دفتر بچههاي مدرسه كه تصاوير عجيب و غريب و الگوهاي غربي است را با آثار و محوطههاي تاريخي شهرستان و شعارهايي براي حفاظت از محوطههاي تاريخي تغيير دهم.
به نقل از روزنامه آرمان امروز
وب سایت انجمن مفاخر معماری ایران - نسخه مناسب چاپ
Main-URL : http://ammi.ir/اخبار-و-مقالات/اخبار-معماری-و-شهرسازی/وقتي-يك-حفار-غيرمجاز-توبه-ميكند/
Short-URL : http://ammi.ir/Go/44903