لوگو-انجمن مفاخر معماری ایران-بلاگ

یکصد و هفتادمین گفتمان هنر و معماری

شاید اگر مورخان و جهانگردانی که چند سده پیش، تهران را چنارستان نامیدند و وجود توتستان ها و انارستان های این شهر را در دفترشان ثبت کردند، از امروز ِ تهران گذر کنند، آن را سیمانِستانی بنامند، وسیع ! و وجود سنگ و آهن و بِتُنستان های اینجا را مکتوب کنند و بُرجستان ها، نشسته بر جای باغستان های کوهپایه و دشت تهران را بنگارند.

باغ های شهر تهران سال های زیادی است که روزگار خوشی ندارند و بسیاری از باغات بزرگ به طور کامل به کاربری مسکونی تبدیل شده اند. روند بایر کردن باغ های تهران درچند سال اخیر شدت یافته و با افزایش روز به روز قیمت زمین، مالکان ترجیح می دهند که از این زمین ها استفاده های پر سودتری چون ساختمان سازی کنند. تلاش مدیریت شهری برای افزایش سرانه فضای سبز و کاشت نهال چند ساله، نیز نتوانسته جای درختانی که چند دهه عمر دارند را بگیرد. چرا که بهره و آثار زیست محیطی درختان کهنسال با درختان تازه کاشت و چمن اساسا قابل مقایسه نیست.

از سوی دیگر، محله های تهران، هر کدام سابقه تاریخی زیست محیطی منحصر به خودشان را دارند، و که ساخت و ساز در باغ ها، هویت تاریخی و انواع پوشش گیاهی آن را به نابودی کشانده است. قطع عمدی درخت از سوی مردم و بخش غیردولتی و خصوصی به بهانه توسعه، بستر این نابودی است. گوئی ایشان باور دارند که درخت معارض است از این رو به خشک کردن یا قطع درختان (چه به صورت تک درخت، چه قطع درختان انبوه) اقدام می کنند. آنچه برای توتستان فرحزاد یا منطقه کن اتفاق افتاده پیش از این سرنوشت منطقه طرشت و شمیرانات بوده است. ما به سیاست ویژه ای نیاز داریم که به جای صرف هزینه های زیاد برای کاشت درختان، باغ های موجود را از نهادها و مردم خریده و آنرا حفظ کند. مدیریت شهری از این طریق می تواند هم به وظیفه خود یعنی افزایش سرانه فضای سبز عمل کند و هم برای تعادل زیستی پایتخت، سرمایه گذاری پایدار نماید.

در یکصد و هفتادمین گفتمان هنر و معماری، که به همت کمپین حفاظت از درختان و باغ های شهر تهران و موسسه مطالعاتی جهانباغ ایرانیان برگزار می شود، آقایان مهندس محمد حقانی، احمد مسجد جامعی، مهندس سید محمد بهشتی و مهندس سید علیرضا قهاری مشارکت دارند و درخصوص موضوع طرح شده توسط سخنرانان این جلسه، آقایان دکتر کیانوش سوزنچی (استاد دانشگاه) و مهندس محمد میرزایی (دبیر کمیته محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران) به بحث می نشینند. دبیر نشست خانم دکتر غزال کرامتی خواهند بود.

زمان: چهارشنبه ۲۸ مرداد ماه ۱۳۹۴ از ساعت ۱۶ الی ۱۸:۳۰
مکان: باغ موزه قصر ،‌ خیابان شریعتی ، خیابان مطهری شرقی
کتاب راس ساعت ۱۶ توزیع می شود.
پارکینگ اتومبیل برای شرکت کنندگان در برنامه پیش بینی شده است.