لوگو-انجمن مفاخر معماری ایران-بلاگ

به نام خدا

استان قزوین در دامنه جنوبی رشته کوه های البرز قرار دارد و تمام قسمت های شمالی، غربی و جنوبی آن کوهستانی است. بلندی های رشته کوه البرز در شمال شرقی – شمال غربی به صورت کوه های پراکنده، این استان را از استان های همجوار متمایز کرده است. محدودۀ مرکزی و شرق استان را “دشت قزوین” تشکیل می دهد که شیب آن از شمال غرب به جنوب شرق امتداد دارد.

بر اساس نتایج حاصل از حفریات باستان شناسان در محوطه های پیش از تاریخ استان قزوین – خصوصاً تپه های تاریخی دشت قزوین – قدمت سکونت و آغاز شهرنشینی در این منطقه به شش هزار سال پیش از میلاد مسیح می رسد. قزوین در دوره های اولیه تاریخ – به ویژه در دوره مادها و هخامنشیان – جزء مناطق مهم ارتباطی به حساب می آمد. در اواخر حکومت اشکانیان، دیلمیان برعلیه حکومت مرکزی، شورش های خود را آغاز کردند. این روند تا دوره ساسانیان نیز ادامه یافت. در آن زمان منطقه قزوین، مرز بین سرزمین های ساسانیان و دیلمیان به شمار می رفت. با یورش اعراب به ایران، قزوین در سال ۲۴ ه.ق فتح شد و در سال ۱۹۲ ه.ق هارون الرشید خلیفه عباسی به قزوین آمد و توسعه شهر و ساخت بنای “مسجد جامع” از اقدامات وی در این زمان به شمار می رود. در قرن پنجم ه.ق هجوم ترکان سلجوقی به ایران، باعث بروز تغییرات مهم اجتماعی و فرهنگی شد. حسن صباح که بر علیه ترکان قیام کرده بود در “الموت” مستقر شد و از آن منطقه، بر پیروان خود حکومت راند.

با انتخاب قزوین به پایتختی در دوره صفویه، دوران شکوفائی آن آغاز شد که تا اوائل قرن یازدهم ه.ق (با انتخاب اصفهان بعنوان پایتخت) ادامه یافت. یکی از علل تغییر پایتخت را می توان کم آبی قزوین دانست. در اواخر سلطنت صفویه، بار دیگر قزوین، به مدت سه سال پایتخت و مرکز فعالیت های مملکتی گردید. در دوران قاجاریه و با آغاز نهضت مشروطیت بار دیگر قزوین از مراکز سیاسی مورد توجه کشور بود.

مردم این سرزمین از نژاد اصیل آریائی هستند. آن ها قرن های متمادی است که در این ناحیه سکونت گزیده و شهرنشینی را آغاز کرده اند. دیگر گروه های قومی ساکن در این منطقه عبارتند از : “کردها و لرها” که در دوران شاه عباس صفوی به این منطقه کوچ کرده اند و مهاجرت آن ها تا اوائل قرن ۱۴ ه.ق ادامه داشته است. “شاهسون ها” (از نژاد ترک) که در اواخر قرن هجدهم میلادی به این ناحیه آمده اند. “تات ها” که ظاهراً جزء اولین گروه های مهاجر آریائی در این منطقه هستند. “مراغی ها” در چند روستای بخش رودبار که از منطقه “مراغه” به این مکان کوچ کرده اند.

دویست و هفتاد و سومین گفتمان هنر و معماری که به معرفی استان قزوین (در قالب برنامه های ایرانشناسی انجمن مفاخر معماری ایران برای معرفی استان های کشور) اختصاص دارد، آقایان احسان دیزانی و حسین طحان سخن خواهند گفت که با نمایش فیلم همراه است. دبیر پنل گفتگو خانم دکتر نسیم ایرانمنش هستند.

زمان: چهارشنبه ۵ اردیبهشت ماه ۱۳۹۷ از ساعت ۱۵:۳۰ الی ۱۷:۳۰

مکان: موزه هنرهای دینی امام علی (ع) خیابان ولیعصر (عج) – بالاتر از ظفر – بلوار اسفندیار – شماره ۳۵