لوگو-انجمن مفاخر معماری ایران-بلاگ

کشف بنایی بزرگ از دوران هخامنشیان

در کاوشی مشترک که با همکاری گروه باستان شناسی ایران و ایتالیا در حریم پارسه ( تخت جمشید ) صورت گرفته بنای بزرگی از دوران هخامنشیان کشف شد و به گفته آنان این بنا به احتمال زیاد در زمان سلطنت کوروش بزرگ ساخته شده است. به گزارش CHN تل آجری، محوطه‌ ای باستانی‌ است که این‌ روزها با کلنگ باستان‌ شناسان ایرانی و ایتالیایی جان دوباره‌ ای گرفته‌ است. هیات باستان شناسی چندی پیش و در پی سومین فصل کاوش خود در این محوطه، موفق به کشف بنایی بزرگ از دوره هخامنشیان شدند.علیرضا عسگری چاوردی»، سرپرست ایرانی هیات کاوش در تل آجری، دراین‌ باره به CHN گفت: «طی کاوش‌های باستان شناسی هیات مشترک ایرانی- ایتالیایی در حریم تخت جمشید، در شهر پارسه بنایی شگفت انگیز متعلق به روزگار نخستین هخامنشیان در فارس کشف شد. ابعاد این بنا حداقل ۳۳ در ۳۳ متر است و هزاران آجر لعابدار در ساخت آن بکار گرفته شده است.» ضخامت دیوارهای این بنا ۱۰ متر است. کشف چنین بنایی با این عظمت، حجم و تعداد آجرهای لعابدار در منطقه فارس برای نخستین بار انجام می شود.

آنچه در کشف این بنا بسیار اهمیت دارد، آجرهای لعابداری است که به نقوشی از جمله حیوانات افسانه‌ ای مزین شده‌ اند. عسگری دراین‌ باره گفت: آجرهای لعابدار بکار رفته در این بنا مزیّن به ترکیبی از نقوش اسطوره های ایران و بین النهرین باستان است. تا آن حدود که حتی قالب های بکار رفته در تزئین نقش حیوانات با قالب نقش اسطوره های دروازه ایشتار در بابل بین النهرین یکسان است. این باستان‌ شناس می‌افزاید: از این بنا کتیبه‌ ای به خط میخی آکدی بابلی بدست آمده است. مجموع نقش‌ها، فنون بکار رفته در تزئین آجرهای لعابدار، استفاده گسترده از ملات قیر در اندود آجرها، بکارگیری انواع رنگ و نقش در تزیین بنا با استفاده از موتیف‌های اسطوره‌ای نظیر نقش سمبل ایزد مَردوک در بابل همراه با انواع گل‌ های لوتوس شانزده پَر همه از جمله دلایلی است که نشان می‌دهد این بنا در دوره کوروش بزرگ هخامنشی بنا شده‌ است.

به گفته عسگری موضوع نقش‌های این بنا با آنچه در آجرهای لعابدار دوره داریوش بزرگ هخامنشی و دیگر پادشاهان پس از وی در پارسه ( تخت جمشید ) بکار رفته متفاوت است. کوروش بزرگ در سال ۵۳۹ پیش از میلاد بابل را فتح کرد و در آن زمان کاهنان بابلی به دلیل ثروت و قدرت از بین تمام دیگر ایزدان، ایزد مَردوک را برگزیده بودند و ایزد مردوک در دوره بابل نو ایزد آسمان‌ها و زمین بود و در زمانی که کوروش بزرگ بابل را فتح کرد این ایزد در بین‌النهرین بیشترین قدرت را داشت. به اعتقاد باستان شناسان احتمالا پس از فتح بابل، کوروش بزرگ به کاهنان بابلی اجازه داده است در منطقه فارس یعنی در خاستگاه ایدئولوژیک قدرت هخامنشیان بنایی ساخته شود که این بنا را هنرمندان بابلی با همان نقش‌ها و موتیف‌های مذهبی اسطوره‌ ای و سمبلیک نظیر نقش موشخوشو برای ایزد مَردوک ساخته‌ اند. کشف تعداد زیادی از موتیف این حیوان اسطوره ای تردیدی باقی نگذاشته که بنا مربوط به دوره کوروش بزرگ است.

کشف بنایی بزرگ از دوران هخامنشیان

کشف بنایی بزرگ از دوران هخامنشیان

 

کشف بنایی بزرگ از دوران هخامنشیان

 

به نقل از وب سایت نون و آب