لوگو-انجمن مفاخر معماری ایران-بلاگ

این محوطه ۳۰ هکتاری در نوع خود بی‌نظیر است؛ ولی به‌دلیل کارهایی که برای کانال‌کشی انجام شده، از حدود کمتر از یک هکتار این محوطه تاریخی، یک جاده ۱۰ متری عبور کرده و زمین با غلتک صاف شده است.
یک باستان‌شناس گفت: در پی اجرای پروژه کانال‌کشی در شهرستان مهران استان ایلام، بخش‌هایی از یک محوطه حدود هفت‌هزار ساله تخریب شد.

اردشیر جوانمردزاده در گفت‌وگو با ایسنا، در این‌باره توضیح داد: اداره جهاد کشاورزی شهرستان مهران قصد دارد کانال‌های سنتی را تغییر و توسعه دهد؛ اما اجرای این پروژه طبق گفته برخی کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان ایلام، بدون گرفتن استعلام آغاز شده است.

Tappe1

تخریب محوطه‌های باستانی در ایلاماو ادامه داد: هنگام اجرای پروژه کانال‌کشی، ماشین‌آلات به تعدادی محوطه باستانی رسیدند و بخش‌هایی از آنها با بلدوزر تسطیح شدند. مهمترین محوطه‌ای که آسیب دیده، «چغا آهوان» است که استقرارهایی از نیمه هزاره ششم قبل از میلاد تا اوایل هزاره سوم قبل از میلاد در آن وجود دارد و یکی از نخستین شهرهای ایران به‌شمار می‌رود.

این دانشجوی مقطع دکترای رشته باستان‌شناسی با اشاره به این‌که چند سال قبل در این محوطه، کاوش باستان‌شناسی انجام داده است، گفت: این محوطه ۳۰ هکتاری در نوع خود بی‌نظیر است؛ ولی به‌دلیل کارهایی که برای کانال‌کشی انجام شده، از حدود کمتر از یک هکتار این محوطه تاریخی، یک جاده ۱۰ متری عبور کرده و زمین با غلتک صاف شده است.

Tappe2

وی اظهار کرد: علاوه بر آسیب‌هایی که به این محوطه وارد شده، یک محوطه دیگر که آثاری از اوایل هزاره‌ی هفتم قبل از میلاد تا اوایل هزاره‌ی سوم قبل از میلاد دارد و تنها محوطه دوران نوسنگی بی‌سفال دشت مهران است، تخریب شده است. البته به‌دلیل رسوباتی که روی این محوطه قرار دارد تعیین حریم و حتا عرصه‌ی آن کار سختی است. همچنین بلدوزر برای اجرای پروژه‌ی کانال‌کشی از روی یک محوطه دیگر هم عبور کرده است که آثار فرهنگی اوایل نیمه هزاره پنجم قبل از میلاد تا هزاره چهارم قبل از میلاد را دارد.

این باستان‌شناس تأکید کرد: برخی از این محوطه‌ها شامل دوره‌های فرهنگی هستند که آن دوره‌ها در جنوب غربی ایران کمتر دیده شده‌اند؛ ولی به‌دلیل سهل‌انگاری اداره میراث فرهنگی و گردشگری استان ایلام، با چنین آسیب‌هایی مواجه شده‌ایم.

به نقل از معماری نیوز