یکصد و چهل و پنجمین گفتمان هنر و معماری
معماری صورتی از تجلیات فرهنگی است و معماری بومی ایران ، نشانههایی از فرهنگ کهن زیست در این سرزمین را ، در خود دارد. تعلق به مکان و رعایت و لحاظ نمودن ویژگیهای طبیعی و اقلیمی در کنار استفاده از مصالح محلی (که بر آن بومآورد نام نهادهاند)، از ویژگیهای معماری بومی است. بینیازی به مقولات فرادست و تأمین نیازهای انسانی از محل زیست انسان برای دستیابی به آسایش و سکونت، وجه ممیزه این معماری از فنون و روشهای متداول امروزی است.
«فناوری نوین» ، «محدودیتهای اقتصادی» و «محدودیتهای مقابله با نیروهای جانبی» از دلایلی است که طی چند دهه اخیر سبب به کنار نهادن دستآوردها و تجربیات کهن زیست و به کنار نهادن معماری گلین شده و رواج یکسانسازی را در معماری نواحی روستایی ایران به همراه داشتهاست. این یکسانسازی علیرغم بهرهگیری از فناوری نوین و مقاومت در مقابل بار زلزله و کمهزینه بودن ساخت، فراموشی و زوال معماری بومی را موجب گردیده،آنچنانکه در آینده نزدیک ، نشانی از هویت در فرهنگهای بومی اقلیمهای متفاوت ایران پیدا نتوان کرد.
«پروژه مطالعه، طراحی و ساخت خانه مقاوم خشتی» تلاشی جهت ترویج فرهنگ معماری خشتی است که در آن برطرف نمودن ضعف سازههای گلین در مقابل نیروهای جانبی مورد توجه قرار گرفته است. این طرح در روستای لاسجرد سمنان که از اقلیمی گرم و خشک برخوردار است، به محک تجربه درآمده و هم اکنون مراحل نهایی ساخت را طی میکند. هدف از اجرای این طرح یادآوری ارزشهای معماری بومی با تکیه بر دانش نوین مهندسی است.
در یکصدوچهل و پنجمین گفتمان هنر و معماری، پس از نقل این تجربه توسط دکتر اسکندر مختاری، مهندس سیدمحمد بهشتی به تبیین مبانی نظری معماری بومی خواهدپرداخت و اعضای پنل- مهندس محمدحسین بحرالعلومی، دکتر رضا شکوری، دکتر محمود طالقانی، مهندس بهروز مرباغی و مهندس محمدعلی وجدانی- نقد و بررسی تجربه را به عهده خواهندداشت.
نظر به اهمیت موضوع، مدت زمان هماندیشی، با ۳۰ دقیقه افزایش، از ساعت ۱۵:۳۰ تا ۱۸:۳۰ ادامه خواهدداشت.
زمان:چهارشنبه ۲۶ آذر ماه ۱۳۹۳ از ساعت ۱۵:۳۰ الی ۱۸:۳۰
مکان:باغ موزه قصر ، خیابان دکتر شریعتی ، خیابان مطهری شرقی
کتاب راس ساعت ۱۵:۳۰ توزیع می گردد.