دزفول، ‏‏‌ پس از ثبت جهانی

فاطمه باباخانی ثبت جهانی دزفول به عنوان شهر جهانی کپوبافی در شورای جهانی صنایع دستی یکی از خبرهای خوش در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری است. گردشگری به این جهت که دزفول با جاذبه‌های فراوانش نسبت به سایر شهرهای این استان، ‌‌‌ کمتر شناخته شده است. البته در موضوع صنایع دستی، دزفول در استان خوزستان تنها نیست و سایر شهرهای…

لوگو-انجمن مفاخر معماری ایران-بلاگ

بندر چابهار، فرصتها وچالشها

دکتر بهرام امیراحمدیان در جنوب شرقی کشور در استان سیستان و بلوچستان، تنها بندر اقیانوسی ایران به نام «بندر چابهار»واقع شده است. اکنون بندر چابهار با وجود پیشکرانه ای گسترده در اقیانوس هند و دریای عرب و خلیج عمان، از پسکرانه بزرگ و گسترده ای برخوردار نیست. نبود کانونهای مهم جمعیتی و شهرهای بزرگ، بازار گسترده مصرفی و تولیدی در…

نفت؛ تضعیف بازرگانان، قدرت‌گیری حکام

درمنطقه خلیج‌فارس، مهم‌ترین تاثیر اقتصاد بهره‌برداری که ظهور نفت به همراه داشت این بود که برای حکام امکان دسترسی مستقیم به درآمدهای خارجی را فراهم کرد. درآمدهایی که در خارج از حیطه اقتصاد داخلی حاصل شده بود. درآمدهایی که سابق بر این به وسیله بازرگانانی که به نوبه خود از آن برای دستیابی به امتیازات سیاسی استفاده می‌کردند و با…

بنادر در گذر توسعه

دهه چهارم انقلاب اسلامی که دهه پیشرفت و عدالت نام گرفته فرصتی گرانبها برای بهره  مندی از تجارب بدست آمده طی سال های پیشین و عرصه ای برای بهره مندی از انبوه ثروت های ملی است که در قالب آنها بتوان امکان رشد و شکوفایی سرمایه ها را فراهم آورد و از ظرفیت های بی بدیل کشور در حوزه های گوناگون بهره برد.…

اسکندر در خلیج فارس

دکتر احمد اقتداری اسکندر، پس از تسخیر سرزمینهای کرانۀ رود سند در هندوستان، آرزومند بود که از راه دریا از سند گذشته به دریای عمان و خلیج فارس راه یابد و سپس از سرزمینهای دوردست و اسرارآمیز عربستان جنوبی و یمن و آفریقا که آن روزگار برای جغرافی دانها و سرداران و بازرگانان ناشناخته بود دیدن نماید و آنها را…

خلیج فارس در آثار مورخان باستان

محمدرضا سحاب* اشاره: این مقاله قسمت اول از پژوهشی مهم و باارزش درباره نقشه ها و اشارات مورخان و جغرافی دانان سراسر جهان، از قدیم ترین ادوار تا دوره اسلامی و سپس دوره رنسانس و عصر تحولات نوین است. در این شماره به مناسبت روز ملی خلیج فارس، بخش اول مقاله را که به قلم استاد محمدرضا سحاب، یکی از…

گوشه ای از تاریخ خلیج فارس

دکتر مهری بهفر‏ … «چهارم خلیج پارس خوانند. حدّ از پارس برگیرد با پهناء اندک تا به حدود سند. و پنجم خلیج از حدود بلاد هند برگیرد.» (حدود العالم من المشرق الی المغرب، ۲۷۳ هجری قمری) شهاب‌الدین عبداللّه خوافی در جغرافیای حافظ ابرو آورده است: «و خلیج سیـم خلیـــج فـــارس است که بر غربیِ آن بلاد عرب است؛ اراضــی حجـاز…

لوگو-انجمن مفاخر معماری ایران-بلاگ

به مناسبت روز ملّی خلیج فارس

خلیج فارس در روزگار شاه عباس یکم در پایان قرن شانزدهم عباس یکم نه‌تنها به سلسله‌اش نظم داده بود، بلکه نیروهای نظامی خود را نیز دوباره متمرکز کرده بود. تمام عناصر مخالف را کشته یا از کار انداخته بود و تا جایی که امکان داشت، سلاح و تدارکات گرد آورده بود. اولین آزمون سیاست طولانی‌مدتش زمانی نتیجه داد که در…

خلیج فارس به ایرانمان گره خورده‌ ست

دکتر اصغر دادبه درآمد: دهم اردیبهشت‌ماه، روز ملی خلیج فارس است؛ خلیجی که همیشه به صفت ایرانی یا فارسی موصوف بوده و موصوف خواهد بود و با مضافٌ‌الیه فارس معنا می‌یافته است و معنا خواهد یافت. خلیج فارس پاره‌ای جدایی‌ناپذیر از تن میهن ما، ایران است و میهن‌دوستی فضیلتی است که نه‌تنها از منظر ملی ستوده است که از منظر…

لوگو-انجمن مفاخر معماری ایران-بلاگ

حذف نام ایران و خلیج فارس از یونسکو ! ؟

سی و ششمین اجلای کمیته میراث جهانی در حالی اکنون در روسیه در حال برگزاری است که در کتابی که از سوی سازمان جهانی یونسکو با عنوان ((میراث جهانی در حوزه خلیج )) منتشر شده نه تنها نامی از ایران برده نشده بلکه کلمه فارس از عبارت خلیج فارس نیز حذف شده است . به گزارش مهر ، کتابی توسط…