لوگو-انجمن مفاخر معماری ایران-بلاگ

دنیای معماران

معماری یه زمانی برای خودش دنیایی بود ،یه دوره فوق لیسانس هفت ،هشت ساله که اونقدر تو دانشگاه می موندی تا خوب همه چیزهایی که برای معمار شدن لازم داشتی ،یاد نمی گرفتی نمی زاشتن بیایی بیرون ،یه جور دوره ریاضت کشی بود ،دوره خودسازی، دوره ایران گردی، دوره تجربه اندوزی ،دوره کار شدید ،دوره شب بیداری ،دوره  پیدا کردن…

لوگو-انجمن مفاخر معماری ایران-بلاگ

هزینه پیدا و پنهان گذار سیاسی

چرا گذار به دموکراسی کار آسانی نیست؟ با گذشت بیش از یک قرن از تقابل نظام‌های سیاسی دموکراتیک و دیکتاتوری، کم و بیش مزایا و معایب هر یک از این دو مدل سیاسی آشکار شده و کفه ارزیابی‌ها به سمت کارآمدتر بودن نهادهای دموکراتیک می‌چربد. در واقع اگر بتوان از یک ویژگی مشترک و غالب میان فعالان سیاسی و پژوهشگران…

وحشت ناصرالدین‌شاه از بانک شاهی

۹مرداد سال۱۳۳۱ محمد مصدق، نخست‌وزیر وقت، طی دستوری بانک شاهنشاهی را تعطیل کرد. این بانک بیش از ۵دهه در ایران فعالیت داشت. سال۱۲۶۷ شمسی، انگلیسی‌ها بانک جدید کمپانی شرقی را در هندوستان تاسیس کردند، با وجود مخالفت‌های ناصرالدین‌شاه، یک شرکت بازرگانی شعبه‌ای از آن بانک را در تهران راه‌اندازی کرد. «علی‌خان امین‌الدوله»، نماینده ناصرالدین‌شاه در وزارت رسائل و همچنین هم‌رکاب…

لوگو-انجمن مفاخر معماری ایران-بلاگ

چین در یک‌وجبی تسخیر دریاها

ترجمه: محمدحسین باقی  تحلیلگران نظامی چین سناریوهای مربوط به پایگاه‌های خارجی چین را پس از راه‌اندازی «ابتکار کمربند و جاده» در سال۲۰۱۳ مورد مطالعه قرار دادند و تمام تحقیقات دفاعی چین نیز خواستار بهبود امکانات لجستیکی خارجی برای انجام وظایف مختلف و محوله نظامی چین و حمایت نیروهای چینی از «دریاهای آزاد چین و اقیانوس‌ها» (صادره در سال۲۰۱۹) شدند. «ارتش…

بوروکراسی و رشد اقتصادی

امیرحسین خالقی - پژوهشگر اقتصاد سیاسی فون میزس بزرگ، اقتصاددان نامدار مکتب اتریش، زمانی گفته بود: «تز اصلی دولت‌گرایی این است که اهالی دولت هوشمندتر از مردم هستند و بهتر از خود آنها می‌توانند صلاحشان را تشخیص دهند و البته این چرند محض است!» مرد اتریشی نقدهایی جدی‎ به دولت‌گرایی و مداخله دولت در اقتصاد داشت؛ ولی در عین حال…

ترانزیت جهانی در گذر کریدورهای بین المللی

شناخت اصلی‌ترین و مهمترین کریدورهای حمل‌ونقل دریایی و زمینی در جهان، نقش بسزایی در توسعه تجارت بین‌المللی هر کشوری دارد؛ به ویژه شناخت پنج مسیر شلوغ و پرتردد کشتیرانی در سال ۲۰۲۳به دلیل آنکه بیش از ۹۰درصد تجارت جهانی از طریق دریا انجام می‌شود، حائز اهمیت است. حجم تجارت و مبادلات جهانی به جز در برخی از برهه‌های خاص و…

تاجری که به میرزای شیرازی پناه داد

وکیل‌التجار با وجود اینکه در جریان انتخابات و جنبش مشروطیت در یزد استقرار نداشت؛ ولی گاهی جلسات تجار یزدی‌ و نمایندگان آنها را در خانه‌اش برگزار می‌کرد و تلاشش بر این بود تا آنها را از طرفداری سلطنت منصرف کند. محمد وکیل‌التجار یزدی پس از به توپ بسته شدن مجلس به فرمان «محمدعلی شاه قاجار»، به رشت بازگشت؛ ولی بدون…

روستوف؛ مرکز حمل و نقل جنوب روسیه

شهر روستوف در روسیه اوایل این هفته به دست ارتش خصوصی تحت امر پریگوژین موسوم به گروه واگنر افتاد. روستوف، بزرگ‌ترین شهر در جنوب روسیه، مرکز منطقه روستوف و منطقه فدرال جنوبی است و از حیث اداری، فرهنگی، علمی، آموزشی و صنعتی اهمیت دارد و قطب اصلی حمل‌ونقل جنوب روسیه محسوب می‌شود. روستوف نا دونو در واقع «دروازه قفقاز» و…

لوگو-انجمن مفاخر معماری ایران-بلاگ

تجار و مساله مشروطیت

حامد آقایی تجار ایرانی، در برخورد با سیطره اقتصادی غرب، سعی در ایجاد کارخانه‌های متعدد در ایران داشته‌اند و در این راستا نیز کارخانه‌های مختلفی توسط آنها تاسیس شده است. اما ورود شرکت‌های غربی به کشور و عدم حمایت دولت از تجار و بازاریان و همچنین نداشتن امکانات اولیه، باعث شد تا اکثر این کارخانه‌ها یا به‌طور کامل تاسیس نشوند…

بنیانگذارانِ ایرانِ نو

آشنایی با تاریخ و منابع بررسی تاریخی و شکوفایی فرهنگی در عهد سامانیان مرضیه سلیمانی(خورشید ) سامانیان سلسله ای از امرای ایرانی بودند که در فاصله ی سالهای ۲۷۹ تا ۳۸۹ هجری قمری در خراسان و نواحی شرقی ایران و بخشی از ایالات ساحلی خزر حکومت کردند. آنان فرزندان مردی ایرانی از مغان زرتشت بودند که در دهستان سامان- در…