دلبری به نام زبان فارسی

سامان موحدی راد «ایرانی بودن با همه مصیبت‌ها به زبان فارسی‌اش می‌ارزد». این جمله را استادی گفته که همه عمرش را صرف شناخت فارسی کرده، به خفایا و زوایای این زبان آشنا بوده و یکی از پاک‌نویسان آن به شمار می‌رفته؛ «شاهرخ مسکوب» که به شاهنامه پژوهشی مشهور است و روزنوشت‌هایش از تاریخ معاصر ایران از خواندنی‌ترین متونی است که…

محصولات و بازارهای قدیمی بخارا

عبدالرحیم قنوات به‌طور کلی از تاریخ بخارا برمی‌آید که اقتصاد این شهر یک اقتصاد تجاری بوده است و نه زراعی. دلیل این ادعا این است که اعراب، بخارا را «مدینه‌التجار» نامیده بودند. بر اساس گزارش کتاب تاریخ بخارا، نوشته ابوبکر محمد‌بن جعفرالنرشخی، اهالی بیکند یکسره بازرگان بودند و به سفرهای دریایی می رفتند و تا چین داد و ستد می…

قلعه باتاویای آندریس بیکمن و استعمار هلند در قرن هفدهم

قلعه‌ای بر خاک استعماری نویسنده: جسیکا استرنباخ/ استاد تاریخ هنر در دانشگاه تمپل، فیلادلفیا مترجم: سجاد ملکشاهی پوشش متراکم ابرها بیشتر آبی آسمان را پنهان می‌کند و سبب می‌شود هوا مرطوب شود. بازار شلوغی با محصولات خارجی و افرادی که لباس‌های پر جنب‌و‌جوش می‌پوشند، زیر سایه نخل‌های بلندی قرار گرفته است که در ردیف‌هایی شگفت راست ایستاده‌اند. در دوردست، باروهای…

از شکنندگی دولت در افغانستان

سيد اميررضا انگجي، پژوهشگر توسعه اقتصادی افغانستان در طول دو قرن گذشته با معارضات و چالش‌های بزرگی مواجه بوده است؛ کشوری با بالاترین درجه نابرابری قومی، تنوع قومی پیچیده و بالا و همین‌طور کشوری که با کشیده شدن مرزهای مصنوعی دیورند در سال۱۸۹۳ از دسترسی به دریا محروم و تبدیل به یکی از کشورهای بزرگ محصور در خشکی جهان شد.…

لوگو-انجمن مفاخر معماری ایران-بلاگ

خیام در آسیای صغیر

دکتر فریبا شکوهی - عضو هیأت‌علمی فرهنگستان زبان و ادب فارسی شهرت حکیم عمر خیام نیشابوری (۴۴۰- ۵۱٧ ق) در منابع کهن بیشتر در مقام فیلسوف، حکیم، طبیب، عالم جبر و هندسه، ریاضیدان و منجمی پُرآوازه مطرح بوده است. اگرچه در برخی منابع سدۀ ششم تا هشتم هجری رباعیاتی از خیام به عربی و فارسی نقل شده، آوازۀ او در…

لوگو-انجمن مفاخر معماری ایران-بلاگ

 واکاوی تخریب به بهانه آبادی  (اشاره ای به تخریب بافت تاریخی شیراز )

بیژن علی آبادی مقدمه :      با توجه باينكه قسمتي از بافت تاريخي  شيراز به بهانه آبادي تخريب شده و اين روند ادامه دارد نگارنده را برآن داشت كه از مقاله اي برگرفته از نشريه پيام ساختمان كه در تاريخ 15 مهر 1391 بدين مضمون به چاپ رسيده بود را به دليل تشابه موضوع تخريب به بهانه آبادي در شيراز…

امپراتوری ایرانی

گفتگو با پروفسور اَشک دالِن - ترجمه دکتر فضل الله هوشداران پروفسور اَشک دالِن در سال ۱۳۵۱ در تفرش متولد شد. او بیشتر عمر خود را در سوئد گذرانده و در دانشگاه اُپسالا، دانشیار رشته زبان‌های ایرانی است؛ اما حوزه مطالعاتش ادبیات ایران، تاریخ ادیان و فلسفه در ایران را نیز در بر می‌گیرد. مؤلف کتاب‌ها و مقالات متعددی درباره…

ایران نامه ، گزیده ای از ایران نوشته های دکتر محمّدعلی اسلامی ندوشن

دکتر اصغر دادبه - حسین مسرّت همزمان با نکوداشت دکتر محمّدعلی اسلامی ندوشن که با شکوه خوبی در روز سیزدهم اردیبهشت برابر با یکمین سالگرد درگذشت نویسندۀ سرشناس و والاتبار ایران، دکتر اسلامی ندوشن که با سخنرانی آقایان دکتر اصغر دادبه و دکتر فرهاد طاهری و نمایش مستند «فرزند ایران» ساختۀ علیرضا حسینی در تالار فرهنگ یزد برگزار شد ؛…

جنگ مقدس قرن نوزدهم

نویسنده: اریک برکوویتز مترجم: سجاد ملکشاهی یک نماینده قانون‌گذار فرانسوی در اوایل دهه۱۸۳۰ ادعا کرد که «طبقه کارگر شهرهای تولیدی ما بربرهایی هستند که جامعه را تهدید می‌کنند.» نخبگان مصمم به سرکوب و اختناق اطلاعاتی بودند که ممکن است طبقات کارگر و طبقات پایین را به مطالبه حقوق سیاسی و اجتماعی تحریک کند که طبقات حاکم هم در فرانسه و…

اسکندر در خلیج فارس

دکتر احمد اقتداری اسکندر، پس از تسخیر سرزمینهای کرانۀ رود سند در هندوستان، آرزومند بود که از راه دریا از سند گذشته به دریای عمان و خلیج فارس راه یابد و سپس از سرزمینهای دوردست و اسرارآمیز عربستان جنوبی و یمن و آفریقا که آن روزگار برای جغرافی دانها و سرداران و بازرگانان ناشناخته بود دیدن نماید و آنها را…