چهل و یکمین گفتمان هنر و معماری
موزه مکانی است که مجموعه ای از آثار طبیعی و فرهنگ و تمدن بشری را در آن، به معرض نمایش می گذارند. واژه موزه ریشه ای یونانی دارد و نام تپه ای است در آتن که در آن عبادتگاهی برای الهه “موزه” ساخته شده است و پژوهشگران، هنرمندان و سایر افراد به بازدید آن می آیند.
در قطعنامه شماره ۵ دوازدهمین مجمع عمومی کمیته بین المللی موزه ها ایکوم (ICOM) که در ۲۸ می ۱۹۷۷ م. در مسکو برپا شد، روز ۱۸ می، برابر با ۲۸ اردیبهشت ماه به عنوان روز جهانی موزه ها اعلام گردید و از آن سال در روز یاد شده، مراسمی در همه کشورهای عضو برگزار می شود.
معبد خدایان هنر، شعر و موسیقی در آتن “معبد موزه” را می توان نخستین موزه ای دانست که در تاریخ از آن نام برده شده و پس از آن طی چند هزاره به اشکال گوناگون در سراسر جهان شکل گرفته است. سال ۱۷۴۶ م. نقطه عطفی در تاریخ تحول و تکامل موزه ها به شمار می آید. در این سال نویسنده فرانسوی “لاخون دوسن ین” عقاید و اندیشه های نوینی را در مورد موزه عنوان کرد که موجب تحرک و تسریع در بنیادگری موزه ها شد و اولین موزه جهان به شکل کنونی در سال ۱۷۵۰ م. در قصر لوکزامبورگ برپا شد. اهداف بیان شده از تشکیل موزه ها شامل نگهداری آثار گذشتگان و نمایش و انتقال آن به آیندگان – ارزیابی و قیاس میان پدیدارهای تاریخی، عملی، فنی، صنعتی و هنری گذشته و حال – ایجاد و تقویت تفاهم میان ملل و اقوام – شناخت و نمایش سهم اقوام و ملل در فرهنگ و تمدن جهانی – اعتلاء و بهبود میزان دانش محصلان، دانشجویان و پژوهشگران – جلوگیری از انهدام فرهنگ بومی و ایجاد سدی در برابر فرهنگ های نامانوس می باشد.
نخستین گونه بندی که در ممالک بسیاری، به قوه خود باقی است، تمایز بین موزه های هنری ظریفه، هنرهای کاربردی باستانشناسی، تاریخ، مردم شناسی، علوم طبیعی، دانش و تکنولوژی، موزه های محلی و منطقه ای و موزه های تخصصی است. در عین حال، سیر تحول موزه ها از جنگ دوم جهانی به این سو، به تدریج مرزهای بین رشته های و مجموعه را از میان برداشته و گونه بندی موزه ها را به موزه های هنری، موزه های تاریخی، موزه های تخصصی، موزه های علمی و موزه های فنی و صنعتی تغییر داده است.
امروزه در جهت گسترش موزه ها و همکاری همه جانبه علمی، فرهنگی و صنعتی میان آنها، در جهت دستیابی به اهداف فرهنگی، از طریق هماهنگ ساختن اقدامات بین المللی و تدوین برنامه هایی موثر، در دست اجراست و تلاش می شود که موزه ها بتوانند با تغییرات سریع در جهان امروز، خود را منطبق نمایند. فرصت هایی که به واسطه ارتقای تکنولوژی، پیش روی موزه داران قرار دارد و نیز اقبال همگان به آموزش بیشتر و عطش پژوهشگران برای دستیابی به یافته های دانشمندان در تمامی حوزه های دانش بشری، باعث گردیده تا موزه ها بیش از پیش به عنوان محلی برای پاسخگوئی به این نیاز شناخته شوند و مخاطبان مشتاق در انتظار تحولات بنیادین در ارائه خدمات موزه ها روزشماری کنند.
در چهل و یکمین گفتمان هنر و معماری که به مناسبت روز جهانی موزه ها، در موزه هنر امام علی (ع) برگزار می گردد، خانم مهندس فریار جواهریان و آقایان مهندس سید محمد بهشتی و مهندس محمدرضا کارگر به ایراد سخنرانی پیرامون موزه ها در جهان امروز می پردازند که با نمایش فیلم و پرسش و پاسخ همراه خواهد بود. همچنین از زنده یاد خانم دکتر نوشین دخت نفیسی استاد فرهیخته موزه شناسی و تاریخ هنر کشور تجلیل می گردد.
زمان: چهارشنبه ۲۷ اردیبهشت ماه ۱۳۹۱ از ساعت ۱۶ الی ۱۹ مکان: موزه هنر امام علی (ع) – خیابان ولیعصر – چهارراه نیایش – بلوار اسفندیار – شماره ۳۵