چهل و نهمین گفتمان هنر و معماری
استان بوشهر با داشتن ظرفیت های فراوان (منابع انرژی، صنعتی) و بیشترین مرز دریایی با آب های خلیج فارس، به عنوان نماد توسعه و پیشرفت جنوب کشور، شناخته شده است. این استان، استراتژیک ترین کریدور خلیج فارس به مرکز و جغرافیای ایران است و تاسیسات بندر عسلویه (پارس جنوبی) به عنوان بزرگترین پروژه نفت و گاز کشور و جزیره خارک (بزرگترین پایانه نفتی خاورمیانه) در این استان قرار دارد.
این سواحل از آغاز به علت موقعیت ویژه و مناسب برای احداث پایگاه دریایی و بندرگاه، مورد نظر پادشاهان عیلامی بوده و حضور سربازان هخامنشی در جزایر آن نیز، نشان از موقعیت حیاتی آن داشته است. تبادل علم و ثروت و میل به گسترش قدرت در این سرزمین، طی چند هزاره، تاریخ پرفراز و نشیبی را برای مردم آن به ارمغان آورده که تا به امروز ادامه دارد. در اوائل قرن شانزدهم میلادی اولین یورش دولت های اروپایی به سواحل خلیج فارس و بوشهر با حمله پرتغالی ها تحت عنوان محافظت از منافع پرتغال در برابر تجار مصری و ونیزی صورت گرفت و پس از آن سایر دول استعماری به علت اهمیت حضور در منطقه، به آن پیوستند.
نخستین نیروی دریایی مدرن (تجاری – جنگی) ایران در خلیج فارس و به مرکزیت بوشهر توسط نادرشاه افشار پایه ریزی شد. اما به تدریج و در دوره قاجاریه، زمام امور خلیج فارس و دریای عمان از دست دولت مرکزی خارج شد که صدمات و خسارات غیرقابل جبران به همراه داشت.
در استان بوشهر وجود شهرهای باستانی (بندر سی نیز – شهر توز – بندر مهروبان – سیراف و ری شهر)، معابد تاریخی (معبد کلات و معبد پوزئیدون)، کاخ های هخامنشی (بردک سیاه و کاخ کورش)، کوشک اردشیر از دوران ساسانی و همچنین قلعه های قدیمی و بناهای متعلق به دوران اولیه اسلامی نشان دهنده قدمت و تداوم اهمیت حفظ این سرزمین ساحلی است. اختلاط قومی و نژادی مردم منطقه، گوناگونی فرهنگی زیبایی را به وجود آورده است که در شکل آئین ها، مراسم جشن و سوگواری و مراسم ویژه بومی و محلی که متاثر از اعتقادات و باورها در ارتباط با شیوه زیست و معیشت آن هاست، تجلی پیدا می کند.
در ادامه سلسله گفتارهای ایرانشناسی انجمن مفاخر معماری ایران، به معرفی استان بوشهر از دریچه اسناد پایه پرداخته می شود که طی آن آقایان علی طاهری، شهریار سیروس، یزدان هوشور، فریبرز جبارنیا، بهروز مرباغی، منصور مساح زاده و فریبرز دولت آبادی سخنرانی دارند که با نمایش فیلم مستند همراه است.
زمان: چهارشنبه ۲۸ تیر ماه ۱۳۹۱ از ساعت ۱۶ الی ۱۹
مکان: موزه هنر امام علی (ع) – خیابان ولیعصر – چهارراه نیایش – بلوار اسفندیار – شماره ۳۵