یکصد و بیست و هشتمین گفتمان هنر و معماری
دیلمان منطقه ای زیبا، سرسبز و تاریخی در شرق استان گیلان می باشد که قدمت تاریخی آن با توجه به آثار باستانی کشف شده به ۵ هزار سال پیش بازمی گردد. دیلمان، در گذشته از غرب گیلان تا بابل مازندران (به عنوان دروازه دیلمان) و از جنوب تا قزوین گسترش داشت و سرزمین های بین دو رود سپیدرود در غرب و شیرود در شرق مرزهای سرزمین دیلم محسوب می شد. در لغت دیلمان، (جای بلند نگهدارنده دام) است و در حقیقت سرزمین بلندی است که در آن دامداری رواج داشته است.
تمدن دیلمان یار و هم رزم هخامنشیان و اشکانیان بود و بعد از سقوط پادشاهی ساسانیان، گیلانیان، دیلمیان و طبریان همچنان در پناه رشته کوه های البرز استقلال خود را حفظ کردند و با تشکیل پادشاهی های کوچک بر سرزمین خود فرمان راندند. سال ها بعد از ظهور اسلام، ورود علویان که از جور عباسیان به این مناطق پناه آورده بودند، به تدریج مردم این مناطق را با اسلام آشنا کرد. در تمام دورانی که سرزمین ایران مورد هجوم اعراب و ترکان و مغولان بود، مناطق تحت سلطه دیلمیان به دور از دسترس و به صورت مستقل و آزاد اداره می شد. تنها در قرن هشتم است که سلطان محمد اولجایتو بر این مناطق دست می یابد و دوره نوینی از تاریخ دیلمان آغاز می شود. از این زمان پاره های چندگانه سرزمین دیلم هر یک نامی بر خود می گیرند و دیلمان محدود به مناطقی می شود که امروزه در بخشی به همین نام قرار دارد.
دیلمان فعلی با حدود هزار کیلومتر مربع وسعت، در دامنه سلسله جبال البرز و در شمال و شمال شرقی قله رفیع درفک (با ارتفاع ۳۵۰۰ متر از ساحل دریا) واقع است و در تقسیمات جغرافیایی کشور به شهرستان سیاهکل تعلق دارد. دیلمان در شمال و غرب پوشیده از جنگل های انبوه هیرکانی و آراسته به چشمه سارهای فراوان، زمین های حاصلخیز، منابع طبیعی سرشار، کوه های پر برف و جنگلی انبوه با درختان زیبای راش و توسکا است که مناظر بدیع آن جلوه گاه شکوه و جلال طبیعت است.
در یکصد و بیست و هشتمین گفتمان هنر و معماری که به همت موسسه مطالعات منظر پایدار برگزار می شود، خانم مهندس فاطمه ظفرنژاد، خانم مهندس رویا رنجبری و آقایان دکتر علی طاهری و مهندس فرامرز تطهیری مقدم سخنرانی خواهند داشت که با نمایش فیلم و پرسش و پاسخ همراه است.
همچنین در این نشست، برندگان مسابقه عکس موسسه مطالعات منظر پایدار “گلستان در قاب” معرفی شده و ضمن اعطاء جوایز به آنان به ده نفر از منتخبین شرکت کننده نیز لوح تقدیر داده می شود.
زمان: چهارشنبه ۲۲ مرداد ماه ۱۳۹۳ از ساعت ۱۷ الی ۱۹:۳۰
مکان: باغ موزه قصر ، خیابان شریعتی ، خیابان مطهری شرقی
کتاب راس ساعت ۱۷ توزیع می گردد.