به نام خدا
دویست و چهلمین گفتمان هنر و معماری
برقراری ارتباط رسمی میان ایران و چین که با آمدن نماینده ای از امپراطوری های غربی به دربار اشکانیان آغاز شد، طلیعه ای بود بر پیوندهای گسترده که با آمد و شد نمایندگان دو کشور، روز به روز به گستره آن افزوده می شد. هم چینیان به موقعیت حساس ایران آگاه بودند و هم ایرانیان به نقشی که می توانستند به عنوان یگانه پل پیوند شرق و غرب ایفا کنند. بنابراین هر دو طرف می کوشیدند تا با گشایش راه ابریشم، اقتصاد خویش را رونق بخشند.
مقاومت ایرانیان و تلاش آنان برای در انحصار داشتن این راه (برای حمل و نقل کالا میان خاور و باختر) سرمایه هنگفتی را نصیب ایران زمین کرد و اقتصاد آنان را که تا آن زمان بر پایه کشاورزی و دامداری بود، رونق بخشید. این راه که خاور و باختر و جنوب آسیا را به هم و به شمال آفریقا و خاور اروپا پیوند میداد، مسیری بود که تا سده پانزدهم میلادی بهمدت ۱۷۰۰ سال، بزرگترین شبکه بازرگانی دنیا را به وجود آورد.
نخستین کسی که نام راه ابریشم را در سال ۱۸۷۷ میلادی، برای این مسیرها برگزید، جغرافیدان آلمانی فردیناند ریختوفن بود که او به سبب حمل ابریشم چین از این راه به دریای مدیترانه (و مناطق گوناگون دیگر بین راه)، این نام را برگزید.
امروزه، خاطره جاده ابریشم هم چنان زنده است. جاده ای که یکی از کهن ترین شاهراه های جهان است و مانند رودخانه ای بزرگ با شاخه های گوناگون، طی هزاران سال جریان داشته است. حتی اگر این مسیر به دلایل سیاسی تغییراتی یافته است، جاده ای که ابریشم چینی و طلای رومی و همه گنجینه های فکری، مذاهب، ابداع ها، فراورده ها و مهارت های مردم سراسر آسیا و اروپا را به خود دیده باشد، هم چنان پابرجا خواهد ماند و به راستی که جاده ابریشم به عنوان یکی از بزرگترین راه های ارتباط بشر، باید در خاطره و تخیل، هم چنان زنده باقی بماند. جامعه های آسیا می توانند همکاری های جدید خود را با روش های ارتباطی و فرهنگی نوین فزونی دهند و در “دهکده زیبای جهانی” مدنیت را بیارایند و جاده نوین ابریشم را پدید آورند، گوئی در این راه ایرانیان به سان یکی از پیشگامان در بالندگی فرهنگی و تمدنی این جاده که سرزمینشان محل تلاقی انواع فرهنگ ها و تمدن ها بوده است، نقش مهمی را برعهده دارند.
در دویست و چهلمین گفتمان هنر و معماری که به همت “موسسه مطالعات منظر پایدار” برگزار می گردد، به معرفی بیشتر این راه خواهیم پرداخت که با نمایش فیلم همراه است.
سخنرانان:
(۱) ژان کلود ووآزن : دکتری تاریخ و باستان شناسی از فرانسه- محقق و مولف کتاب “قلعههای راه ابریشم”
(۲) ناصر تکمیل همایون: دکتری تاریخ و جامعهشناسی از دانشگاه سوربن فرانسه- مدرس پژوهشکده تاریخ پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
(۳) احمد کامیابی مسک: دکتری تأتر از دانشگاه سوربن فرانسه- عضو هیئت علمی دانشکده هنرهای نمایشی و موسیقی دانشگاه تهران
مدیریت پنل گفتگو با آقای دکتر محمد مهدی محمودی است.
زمان: چهارشنبه ۴ اسفند ماه ۱۳۹۵ از ساعت ۱۶ الی ۱۸
مکان: موزه هنرهای آئینی امام علی (ع) خیابان ولیعصر (عج) – بالاتر از ظفر – بلوار اسفندیار – شماره ۳۵