به نام خدا
دویست و شصتمین گفتمان هنر و معماری
با وجود اینکه هزاران سال است که مردم از هنر به عنوان راهی برای بیان، ارتباط و بهبود یافتن استفاده می کنند، اما هنر درمانی بصورت رسمی از اواسط قرن بیستم شکل گرفته است. پزشکان دریافتند، افرادی که از بیماری روانی رنج می بردند، اغلب ناراحتی خود را با کارهای هنری بیان کرده اند و این باعث گردید که به استفاده از هنر به عنوان یک راهبرد بهبود بخشی، بیندیشند. هنر درمانی یک خدمت تخصصی انسانی است و بر پایه دانش رشد انسان و تئوری های روانشناختی قرار دارد. در هنر درمانی بیشتر سمبل هائی که در ضمیر ناخودآگاه شخص به صور مختلف ایجاد شده است مانند ترس، رنج، استرس، افسردگی، کمبودها، نیازها و … شناسائی شده و ضمیر ناخودآگاه به سوی مسیر ضمیر خودآگاه کشانده می شود.
بیان هنری می تواند نه تنها برای افرادی که دارای ناراحتی های روحی عمیق هستند، مناسب باشد، بلکه برای افرادی که الزاماً نمی خواهند از طریق حرف زدن و گفتگو مشکل خود را حل کنند، وسیله خوبی بشمار می آید. انسان ها در جستجوی آرامش، نظم و تعادل روح و روان خود هستند، واژه هایی چون عشق، شادی، درد، سوگواری و زیبائی را می توان با تصویر درونی از طریق هنر، قابل لمس و دیدن کرد که به اصل احساس انسان نزدیک تر است. در تصویر و ابزار هنری، حقیقت بیشتر نمایان شده و قابل دیدن و لمس کردن است، تا در کلام. کارهای خلاقیت هنر، خالق هنر را از نابودی در مقابل خشونت و غریزه های بدوی، حفظ می کند و شخص از این طریق کنترل روی خود را بدست می آورد. انسان پیرامونش را فراموش می کند و متمرکز در لحظات می شود.
روانشناسان در زمینه تاثیر هنر درمانی در اختلالات روانی و رفتاری، پژوهش های بسیاری انجام داده و به نتایج شگرفی دست یافته اند. حیطه های رفتارگرائی و شناخت گرائی نیز هم اکنون با ورود هنر درمانی در این حوزه ها دچار تحول گردیده اند، همچنان که هنر درمانی امروزه برای درمان و کاهش بیماری های جسمی هم مورد توجه قرار دارد. هنر درمانی، شامل واسطه های هنری است که از طریق آن درمان گر می تواند زمینه ای را برای درمانخواه، فراهم کند تا او با گذشتۀ خویش آشنا شود. این فرایند بوجود آورندۀ زمینه اعتماد به نفس در بیمار است و از آن طریق احساس خواهد کرد، می تواند مشکلات خود را بیان نماید.
درمانگران علاوه به اینکه آموزش هایی را به صورت آکادمیک در علوم، هنر و روانشناسی دیده اند، اطلاعات وسیعی در مورد اقوام مختلف و بافت سنتی اقشار گوناگون جامعه دارند و متناسب با شرایط روحی و جسمانی درمانخواه، یکی از روش های هنر درمانی (موسیقی درمانی، نقاشی درمانی، قصه درمانی، رنگ درمانی، تئاتر درمانی و …) را برای درمان انتخاب می کنند.
در دویست و شصتمین گفتمان هنر و معماری که به مبحث هنر درمانی اختصاص دارد خانم ها زهرا بیان، مهدیه شریفی و نرگس رزاقی و آقای جواد آقارضائی سخن خواهند گفت که با نمایش فیلم همراه است. دبیر پنل گفتگو آقای مهندس بیژن علی آبادی هستند.
زمان: چهارشنبه ۸ آذر ماه ۱۳۹۶ از ساعت ۱۵:۳۰ الی ۱۷:۳۰
مکان: موزه هنرهای دینی امام علی (ع) خیابان ولیعصر (عج) – بالاتر از ظفر – بلوار اسفندیار – شماره ۳۵