رییس هیات مدیرهی انجمن مفاخر معماری ایران گفت: اگر یونسکو بپذیرد، نظریه و تایید آنها را داشته باشیم، پیشنهاد میشود که دولت ایران بهشکل رسمی از یونسکو اعلام نظر قطعی را دربارهی آبگیری سد سیوند بخواهد، تا با احترام به افکار عمومی جهانیان، دیدگاه مناسبی از روابط بینالمللی را بهوجود آورده باشیم.
سیدعلیرضا قهاری در گفتوگو با خبرنگار بخش میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، افزود: ما به اجماع دانش جهانی برای تصمیمگیری در اینباره نیاز داریم، تا بدون ملاحظههای سیاسی و اقتصادی، موضوع را بتوانیم حل و فصل کنیم.
وی اظهار کرد: سازمان میراث فرهنگی و گردشگری موافقت خود را با آبگیری سد سیوند اعلام کرده و کشور را در مقابل افکار عمومی و جهانیان، بویژه در این شرایط ویژه، با یک چالش فرهنگی روبهرو کرده است و مسؤولیت آن بهشکل مستقیم برعهدهی این سازمان خواهد بود.
او با تاکید بر اینکه سازمان میراث فرهنگی و گردشگری باید گزارش کامل عملیات انجامشده و نتیجهی حفاریها را به مردم ارایه کند، ادامه داد: این سازمان باید توضیحهای لازم را برای هرگونه تصمیمسازی و تصمیمگیری در اینباره به اطلاع مردم و مجلس برساند. اکنون بهنظر میرسد، اکتشافهای محدود انجامشده، گویای تاریخ واقعی این منطقه نباشند.
قهاری با اشاره به اینکه اعتراضها دربارهی سد سیوند در طول سه سال گذشته بیشتر توسط مردم و تشکلهای فرهنگی مطرح شده و وظیفهی مجلس را در اینگونه موارد، مردم بهطور مستقیم برعهده داشتهاند، گفت: نگران هستیم، چنانچه کمیسیون فرهنگی مجلس در اینباره عکسالعمل مناسبی نشان ندهد، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری اشتباه بزرگی را مرتکب شود که قابل جبران نباشد.
وی اظهار داشت: اگرچه دولت در آغاز احداث این سد نقشی نداشته است، اما امروز با توقف آن، برای خود و کشور وجهه میتواند کسب کند. آثاری که در کشور ما و هر کشور دیگری از تاریخ و تمدن وجود دارند، نهتنها به آن ملت، بلکه به کل بشریت تعلق دارند. به این سبب است که جهانیان بیش از ما به از میان رفتن آثار این تمدن، حساسیت نشان میدهند. ما میتوانیم در عرصهی دهکدهی جهانی، پیشرو حفظ و نجات میراث بشری باشیم.
رییس هیات مدیرهی انجمن مفاخر معماری ایران اضافه کرد: اگر امروز دولت بهخاطر تاریخ و هویت کشور، احداث سد را نیمهتمام بگذارد و آنرا به همین صورت در معرض بازدید گردشگران و نسلهای آینده قرار دهد، به اقدامی دست زده که در دنیا بینظیر است و بر صفحههای افتخارآمیز فرهنگ ایران میافزاید. آیا هزینهی احداث سد در مقابل ثبت این افتخار جهانی نمیارزد؟ در آن صورت ما به جهانیان نشان خواهیم داد که در این دورهی بیفرهنگی که گریبان دنیا را گرفته است، چگونه نگهبان فرهنگ و تمدنمان بودهایم و به درک صحیح مفاهیم توسعه پایدار رسیدهایم.
رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری هشتم بهمنماه، اعلام کرد: عملیات نجاتبخشی تنگهی بلاغی در مدت سه سال بهخوبی انجام شده است و از نظر سازمان نیز مشکلی برای آبگیری وجود ندارد. تنها مشکل موجود، رطوبت دشت پاسارگاد است که با توجه به اینکه به مرور زمان روی دشت و مقبرهی کوروش اثر میگذارد، قرار است، وزارت نیرو با استفاده از تکنیکهای خاص، این مشکل را بهتدریج برطرف کند.
اسفندیار رحیممشایی تصریح کرد: از نظر کارشناسان و باستانشناسان سازمان، کار در این محوطه بهپایان رسیده و آبگیری سد بلامانع است.
وی اظهار داشت: سازمان بهطور شفاهی نظر خود را به وزارت نیرو اعلام کرده و هفتهی آینده این نظر را رسما ابلاغ خواهد کرد.
منبع: سایت ایسنا- شنبه ۱۴ بهمن ۱۳۸۵
تدوین و آماده سازی برای انتشار در وب سایت : شهره السادات عربشاهی