سید علیرضا قهاری رئیس انجمن مفاخر معماری ایران به خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: ثبت آثار تاریخی در کشورمان از سال ۱۳۱۰ هجری شمسی آغاز و تاکنون بیش از ۲۵ هزار اثر تاریخی ثبت شده ایم که این آثار با توجه به قوانین کشورمان به ثبت رسیده است.
وی تصریح کرد: متاسفانه برای جلوگیری از خروج آثار تاریخی از فهرست ملی قوانینی وجود ندارد البته مجاز اتهامی برای کسانی که به حریم آثار تاریخی تجاوز میکنند و در فصل مهم قانون مجازات اسلامی با عنوان تخریب اموال تاریخی و فرهنگی در نظر گرفته شده که این جرم ها شامل سرقت، کاوش، خرید و فروش آثار عتیقه و تاریخی میشود که لازم بوده اما کافی نیست.
قهاری خروج آثار تاریخی را ناشی از نقص قوانین دانست و اظهار داشت: مسئولین میراث فرهنگی باید لایحه ای را به مجلس ارائه دهند که براساس آن دیگر کسی نمیتواند آثاری را که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده خارج کند.
رئیس انجمن مفاخر معماری ایران تاکید کرد: خروج آثار ثبت شده از فهرست آثار ملی ساعت ضررهای جبران ناپذیری به میراث فرهنگی کشورمان خواهدشد همچنین انجام این کار هم مالکان آثار تاریخی را تشویق به خروج ملکشان از فهرست آثار ملی می کند.
وی ابراز داشت: مجلس باید بودجه تملک آثار تاریخی را در حد قابل توجهی افزایش دهد تا میراث فرهنگی بتواند با توجه به اولویت بندی آثار تاریخی در هنگام خطر آن ها را خریداری، مرمت و حفاظت کند.
قهاری ادامه داد: آثار تاریخی با ارزشی در کشورمان وجود دارد که میراث فرهنگی بودجه کافی برای خرید همه آن ها ندارد و مجلس باید خارج از هرگونه مسائل حاشیه ای با افزایش بودجه تملک آثار تاریخی به حفظ میراث فرهنگی کشور کمک کند.
رئیس انجمن مفاخر معماری ایران ادامه داد: سازمان میراث فرهنگی باید تسهیلات ویژه و حمایتی برای مالکین آثار تاریخی در نظر بگیرد تا مردم تشویق به نگهداری از ملکشان شوند البته این نیاز به فرهنگسازی دارد و رسانه ها نیز باید در این زمینه کمک کند.
وی خاطرنشان کرد: مالکان آثار تاریخی علاوه بر مرمت ملک خود با کمک سازمان میراث فرهنگی میتوانند با تغییر دادن به کاربردی فرهنگی در آمدزایی کنند در بسیاری از کشورها مردم خانه های تاریخی خود را به موزه تبدیل کرده و حتی برای بازدید آن بلیت میفروشند.
به نقل از باشگاه خبرنگاران