چهره ماندگار مهندسی راه و ساختمان و معماری کشورمان،ایران را هم طراز با ۶ کشور برتر دنیا در حوزه نانو فناوری اعلام کرد و گفت:هم اکنون به حوزه هایی از علوم نوین و فناوری های نوین در کشور نیازمندیم تا بدان وسیله بتوانیم ظرفیت ساخت ساختمان های مسکن را از لحاظ کمی و کیفی و طول عمر افزایش دهیم.
پرفسورمحمود گلابچی، بنیانگذار و سرپرست رشته تکنولوژی معماری درگفت و گو با خبرنگار گروه دانش خبرگزاری دانا(داناخبر)، با اشاره به اینکه امروزه حوزه علمی بهسازی لرزه ای و مقاوم سازی لرزه ای یکی از مهمترین حوزه های فناوری نوین است،افزود:امروزه برای ساخت ساختمان های مسکونی باید به روش های جدید متوسل بشویم چون ساختمان های موجود سبک هستند و هنگام مواجه شدن با پدیده طبیعی زلزله مقاومت کافی ندارند.
صدمات ناشی از زلزله های گذشته نشان داد که ما باید تغییراتی در مصالح و روش های ساختمان مان ایجاد کنیم بنابراین بکارگیری از این فناوری ها یک ضرورت است تا دیگر نگران زلزله ،هزینه و طول زیاد زمان ساخت نباشیم.
وی خاطرنشان کرد:مفهوم فناوری های نوین فقط برای ساخت ساختمان های مسکونی مقاوم در برابر زلزله نیست بلکه ضرورت بکارگیری از این فناوری در حفظ آثار تاریخی مانند تخت جمشید، طاق کسری، زیگورات چغازنبیل و آثار ارزشمند دوران اسلامی مثل مساجد اصفهان، کاشان و یزد و مدرسه چهار باغ و حرم مطهر امام رضا (ع) را دوچندان کرده است.
به همین دلیل ما امروز در بحث معماری و ساختمان و مقاوم سازی بناهای تاریخی و به ویژه حرم مطهر امام رضا(ع) که من افتخار مشاور عالی آستانه مقدس رضوی آن را دارم،کارهای بزرگی شروع کرده ایم.
بنیانگذار و سرپرست رشته تکنولوژی معماری همچنین در خصوص ورود فناوری نانو به علم مهندسی و معماری گفت:درحال حاضر به طور عملی کاربردهای نانو در مهندسی و معماری به دلیل پیچیدگی های این فناوری محدود است اما اینک محققان و پژوهشگران این حوزه توانسته اند با کمک نانو مانند«نانو پوششها» ،«نانو عایقها»، «نانو فناوری و بتن» و «نانو و مواد پایه سیمانی» تحولات بسیاری درمصالح و روش ساخت و معماری ایجاد کنند.
مثلا امروزه برخی از ساختمان های جهان و مراکز بزرگ اقتصادی،هتل ها و ساختمان هایی که از نظر بهره برداری نیازمند ویژگی های خاصی هستند با بکار گیری نانو توانسته اند سطوح شیشه ای بسازند که گرد وغبار نگیرد و نیازی به تمیز کردن نداشته باشد یا همچنین سطوحی بسازند که در برابر حرارت عایق و در برابر صدا مناسب باشد یا سطوح ضد آلودگی و ضد باکتری برای مراکز درمانی ایجاد کنند.
رییس شورای فناوریهای نوین ساختمانی و شورای قطب علمی فناوری معماری بیان کرد:همچنین موادی که به سیمان و بتن در نانو اضافه می شود،می تواند قدرت سیمان را ۱۰برابر افزایش دهد بنابراین با بکارگیری از این فناوری می توان بتنی نفوذ ناپذیر یا اندود هایی مقاوم ایجاد کنیم که بتواند در طول دوره های تاریخی سالم و صحیح و بدون تغییر کیفیت ظاهری مانند رنگ باقی بماند.
این عضو شورای تدوین مقررات ملی ساختمان، ایران را جز ۶ کشور برتر فعال دنیا در حوزه نانو فناوری اعلام کرد و گفت:در کشور ما نیزمطالعات زیادی برای ورود به این زمینه و بکار گیری فناوری نانو انجام شده است.مثلا یکی از فعالیت های ما در این زمینه حفظ سر در دانشگاه تهران به عنوان نماد آموزشی عالی کشورمان از خوردگی ها،گرد وغبار، دود،آلودگی هوا، نفوذ آب به درون بتن و زنگ زدن میلگردها است.
متاسفانه میلگرد های به کار رفته در سر در بتونی دانشگاه تهران به علت نفوذ آب دچار زنگ زدگی شده است که ما می توانیم با استفاده از اندودهای نانو فناوری بدون اینکه چیزی به آن اضافه کنیم یا ظاهر آن را تغییر دهیم این نماد را برای قرن ها حفظ کنیم.
این عضو هیات امنای انجمن مفاخر معماری ایران در خصوص ضعف ها و مشکلات پیش روی استفاده نکردن از نانو فناوری در کشور گفت:امروزه به حوزه هایی از علوم نوین و فناوری های نوین در کشور نیازمندیم تا بتوانیم ظرفیت ساخت ساختمان و مسکن را از لحاظ کمی و کیفی و طول عمر افزایش بدهیم و ساختمان هایی با هزینه های کمتر و با سرعت بیشتر بسازیم به همین دلیل نیازمندیم که حوزه تخصصی جدیدی در مراکز علمی،پژوهشی و دانشگاهی مانند تکنولوژی معماری پایه گذاری شود تا معماران به درک درستی از علم مهندسان و مهندسان هم درک درستی ازعلم معماری داشته باشند.
مشاور عالی موسسه مهندسان مشاور آستان قدس رضوی و کمیسیون مقاوم سازی ابنیه حریم حرم حضرت رضا (ع) در پایان اظهار داشت:امروزه خوشبختانه این نیاز و این حرکت علمی در جامعه علمی و تخصصی کشور در حوزه معماری و مهندسی به خوبی شناخته شده است و پیش بینی می شود آینده خوب و نوید بخشی در انتظارمان باشد.
منبع: خبرگزاری دانا-اردیبهشت ۱۳۹۲
تدوین و آماده سازی برای انتشار در وب سایت : شهره السادات عربشاهی