چه جذبهای دارد نام کتاب و چه باشکوه است «الموت» و چه حس غریبی را حسن صباح پس از قریب به هزارسال بر پهنه بلندیهای برفگیر و قلعههای پرهیبت الموت جاودانه کرده است. نخستین تور کتاب الموت که فراخوان آن به مناسبت روز جهانی کتاب و برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران انجام شد از سوی پانیک شهریاری، معصومه وهابی و عدهای از الموتیان ساکن تهران و قزوین و نویسندگان و ناشران، برنامهریزی و به اجرا درآمد.
در این تورفرهنگی که در نوع خود نخستین به شمار میرود، هزارو۱۰۲ جلد کتاب با موضوعهای کتابکودک، تاریخی، رمان، شعر و ادبیات، آموزشی، علمی، مذهبی و… تهیه و جمعآوری شد و در روز سومخرداد طی مراسمی به کتابخانههای معلمکلایه و رازمیان در منطقه الموت تحویل شد. این تور که با همکاری و استقبال گسترده و غیرقابل انتظار مسوولانشهری معلمکلایه چون مسوول کتابخانه، شهردار، بخشدار، امامجمعه، مسوولان آموزش و پرورش، سازمان تبلیغات، شورایشهر، اداره کل کتابخانههای استان قزوین، دانشگاه علمی – کاربردی و مسوولان کتابخانه و شورای شهر رازمیان و… همراه بود و توانست به کسب تجارب ارزشمندی برای ادامه اینگونه تورهای فرهنگی دست یابد.
این حرکت فرهنگی با کمکهای فکری و مشورتی یحیی مافی و زهره قایینی از اعضای شورای کتاب کودک و موسسه پژوهشی تاریخ ادبیاتکودکان انجام شد و با تکیه بر تجارب بهدستآمده تکرار و ادامه آن در حوزه کتابکودک در مقاطع مختلف برگزار میشود. در این تور فرهنگی و اهدای کتاب انجمن مفاخر معماری ایران، جامعه مهندسان مشاور ایران، انتشارات فرزان، انتشارات اندیشهزرین، انتشارات روزبهان قزوین و تعدادی از نویسندگان و روزنامهنگاران و جمعی از آموزگاران قزوین و اهالی فرهنگدوست الموت مشارکت داشتند.
منطقه الموت با قریب۲۰۰ روستا و آبادی در زمره مناطق بکر و طبیعی ایران بهشمار میرود که تا دو دهه پیش فاقد هرگونه امکانات شهری بود که با احداث جادههای آسفالته، روند توسعه را از دو دهه پیش آغاز کرده است. الموت که در استان قزوین قرار دارد به دو بخش شرقی به مرکزیت معلمکلایه و الموت غربی به مرکزیت رازمیان تقسیم شد و بیش از یازدههزار نفر جمعیت دارد. گفتنی است قبل از انتشار رسانهای گزارش این تور، تقاضاهای متعددی برای تجهیز کتابخانههای روستایی و شهرهای کوچک مطرح شده و این گروه امیدوار است که علاقهمندان به کتاب و کتابخوانی، تمایل خود را برای اهدای کتاب خصوصا در حوزه کتابکودک با ایمیل e_azady@yahoo.Com مطرح کنند تا در سوی دیگر سطوح مختلف فرهنگی و اجتماعی در سایر نقاط کشور که برای مطالعه کتاب در میان کودکان روستایی اهمیت قایلند، بتوانند اینگونه حرکتهای فرهنگی را که دارای پتانسیلهای فراوانی است، در دیگر نقاط کشور به اجرا بگذارند و فرهنگ صنعت گردشگری نیز که روند رونق خود را آغاز کرده است، بتواند در ارتقای فرهنگ کتابخوانی در ایران عزیز نقشآفرینی کند. پشت آن کوه بلند، در دل دشت و کویر، در پس جنگل سرسبز شمال، در لب ساحل دریای عمان، در فلات ایران، کودکان منتظر برگ گل و شعر و کتاب، بشتابید که فردا دیر است
نخستین “تور کتاب الموت” روز جمعه سوم خرداد ۱۳۹۲ برگزار شد و کتاب های اهدایی طی مراسمی به دو کتابخانه معلم کلایه و رازمیان تحویل گردید . برنامه اهدا کتاب ابتدا از طرف پانیک شهریاری در وبلاگ گلچال http://golchal.blogfa.com/مطرح گردیده بود که با ملاحظاتی از سوی معصومه وهابی به شکل نخستین “تور کتاب الموت” پیگیری شد و با همفکری تعدادی از وبلاگ نویس های الموتی به مرحله اجرادر آمد و طی فرایندی ۲۰ روزه اقدام به جمع آوری کتاب شد و دوستان زیادی با ارسال کتاب، اظهارنظرهای تلفنی و ایمیلی در این برنامه مشارکت کردند. در این حرکت فرهنگی که مورد استقبال فراوان مسئولان و مردم منطقه قرار گرفت ۱۱۰۲جلد کتاب ، ۱۱ شماره نشریه + اشتراک دایمی آن ،۱۰ جلد قران + ۱۰ جلد نهج البلاغه به دو کتابخانه عمومی معلم کلایه و رازمیان اهدا شد.
فعالیت های ” تور کتاب الموت” روز ۱۵ اردیبهشت با ثبت فراخوان در وبلاگ جولادک از سوی معصومه وهابی آغاز شد وی در سفری که به منطقه داشت به جمع آوری اطلاعاتی از منطقه پرداخت و با همفکری با نویسندگان و ناشران و اظهارنظرهای صمیمانه وبلاگ نویسان و سایرعلاقه مندان به حوزه نشرکتاب، فعالیتهای خود را تنظیم و به اجرا گذارد. گفتنی است تجارب ناب و خاصی که گروه در این فرایند کسب کرد دستمایه بسیار خوبی برای ادامه این حرکت فرهنگی به شمار می رود که امیدواریم بتوانیم از آنها طی مراحل بعدی استفاده کنیم. فعالیت های “تورکتاب الموت” در این زمان کوتاه و با تلاش های مجدانه دوستانی که قابلیت ها و توانمندی های متنوعی درعرصه کتاب دارند، به اجرا گذاشته شد هر چندبه دلایل مختلف از تمامی ظرفیت های بالقوه استفاده نکردیم اما با همدلی و همراهی تعداد معدود شرکت کنندگان در تور فرهنگی، شاهد دستاوردهای بسیار خوبی بودیم که برقراری ارتباط های مفید با مردم، مسئولین منطقه الموت، نویسندگان و ناشران الموتی، نویسندگان درباره الموت، افراد حقیقی و حقوقی فعال در حوزه کتاب کودک تنها بخشی از دستاوردهای این تجربه جمعی به شمار می رود.
این گروه تلاش دارد در آینده با تمرکز بیشتر در حوزه کتاب کودک فعالیت کند. به این منظور ارتباط با شورای کتاب کودک، موسسه کتابک ، ان جی او ها و فعالان حوزه کودک از نزدیک ارتباط داشته باشد. در این جا بر خود فرض می دانیم که از اهداکنندگان و نویسندگان کتاب، همراهان تور، علاقه مندان به حوزه نشرکتاب، الموتی ها و دوستداران الموت و همه دوستانی که به هرشکلی، حضوری و غیرحضوری در این برنامه همکاری کردند صمیمانه سپاسگزاری کنیم.
· مهندس قهاری رییس انجمن مفاخر معماری ایران از دوستان آقای پانیک شهریاری ۲۳۶جلد · اسماعیل آزادی ۴۶ جلد کتاب + ۱۱ شماره ازفصلنامه مهندس مشاور و ادامه آن به شکل اشتراک · پانیک شهریاری ۲۰جلد کتاب کودک · شمس الدین رجبی۳۰جلد · آقای مافی ۳۲ جلد + پوسترهایی درباره اهمیت کتابخوانی · دکتر محمد عسگری۲۰ جلد · مهندس خیری و حشمت الله خیری۳۳ جلد ۰خانم قیصری ۲۶ جلد و خانم سعیده دارابی ۱۹جلد (از دوستان آقای آزادی) ۰معصومه وهابی ۲۰ جلد،راضیه اسماعیلی ۱۰جلد، آزاده جلالی ۱۵جلد (از دوستان معصومه وهابی) ۰ سید نجم الدین حسینی آفتابدری و همکارانشان در قزوین ۵۳۰ جلد کتاب با موضوعات آموزش و کمک آموزشی برای مدارس و دبیرستانهابه شرح زیر: خانم نصیری۳۰جلد – یدالله حسینی۲۵- آقای حسن پور ۷۵ -علی گنجی۸۰ -آقای محمدی و همکاران ۱۱۰ -نجم الدین حسینی ۶۰- خانم نصیری شهرکی ۱۵۰جلد · فراز سیگارودی ۴۰ جلد ردای الموت از دانشجویان پزشکی دانشگاه قزوین · علی رشوند هرانکی ۵۰جلد سیالان · علی رشوند آوه ۲۰ جلد ۰ علی اصغر میرزایی ۱۰ جلد قران و ۱۰ جلد نهج البلاغه اطلاع رسانی اینترنتی این فرایند از سوی مهرداد فلاح دهکی انجام شد که تلاش های ایشان در صفحه دوستداران الموت فیسبوک قابل تقدیر است.جناب طاهری و پیمان مسعودی با همکاری در اطلاع رسانی از طریق وبسایتهای اوان و دریاچه اوان در این فرایند شرکت داشتند طراحی و اجرای پوستر روی تابلو از سوی گروه هنری ایشتار از دوستان اسماعیل آزادی صورت گرفت و منصفانه نگاه کنیم، پوسترزیبایی طراحی و به شکل دوتابلوی زیبا ارایه شد. مستندسازی تصویری برنامه را محمدنصرالهی تقبل کرده اند، منتظر نتیجه همکاری صمیمانه ایشان هستیم. دریافت و بسته بندی کتابها در تهران از سوی مریم و مصطفی وهابی انجام شد و در قزوین جمع آوری کتابها و بسته بندی از سوی نجم الدین حسینی صورت گرفت .
اعضای تور، ناهار روز جمعه را مهمان حشمت خیری با همراهی و محبت سیدابراهیم حسینی بودند البته با این کلمات نمیتوان همراهی و همدلی ایشان را در این فرایند بیان کرد. علاوه بر استقبالی که مسئولان شهری معلم کلایه چون شهردار، بخشدار ، امام جمعه ، آموزش و پرورش سازمان تبلیغات ، شورای شهر ،اداره کل کتابخانه های استان قزوین ، دانشگاه علمی کاربردی و دیگران داشتند باید از همکاری مسئولان کتابخانه معلم کلایه ، خانم کاظمی و آقای حسینی و همچنین مسئول کتابخانه رازمیان آقای سیاهکلی مرادی که ما را در این برنامه امیدوار و دلگرم نمود تشکر کرد. عکسهای این مراسم در پست بعدی ارائه خواهد شد. در انتظار نظرات و پیشنهادت دوستان برای ادامه این حرکت فرهنگی هستیم.
معصومه وهابی جولادی – مسئول تور کتاب الموت
به نقل از وب سایت الموت من