کنگره بزرگداشت شیخ بهایی ۴ و ۵ دیماه با حضور صدها تن از اندیشمندان ایرانی و خارجی جهان اسلام با سخنرانی آیت ا…هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در مشهد مقدس برگزار میشود.
بر اساس گزارش ستاد خبری کنگره بزرگداشت شیخ بهایی در آستانه برگزاری این کنگره دو روزه که روزهای چهارم و پنجم دی ماه برگزار میشود، شورای عالی علمی کنگره شیخ بهایی با حضوراعضای علمی کنگره بعدازظهر روز شنبه ۲۴ آذرماه سال جاری در محل موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار شد. در این جلسه برنامههای کنگره، انتشارات آثار شیخ بهایی، برنامههای کمیته احیاء آثار و سخنرانی شخصیتهای میهمان و ارائه کنندگان مقالات برتر، مورد بررسی قرار گرفت.
دکتر غلامرضا اعوانی رئیس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران و رئیس شورای عالی علمی کنگره درباره مقام فقهی، فلسفی، ریاضی، نجوم و ادبی این شخصیت برجسته جهان اسلام در آستانه چهارصدمین سال حیات او گفت: شیخ بهایی از جمله فقهای معروف جهان اسلام و تشیع بوده که در عرصههای علمی، جامع الاطراف و سرآمد شخصیتهای مذهبی و علمی زمان خود بوده است.
تا حدی که بسیاری از علوم معقول آن زمان را که قابل طرح در میان طلبههای جوان نبود مطرح کرده و ملاصدرای معروف یکی از شاگردان این رجل نامدار بوده است.
وی گفت: شیخ بهایی از جمله عالمان استثنایی جهان اسلام و تشیع محسوب است که تنها مقام فقهی، او را به مقام شیخالاسلامی در مرکز علمی مذهبی جهان اسلامی مبدل نساخت؛ بلکه او در علوم متعدد حدیث، ریاضیات، فلسفه، عرفان، ادبیات، تاریخ، نحو، نجوم و شعر نیز دارای تالیفات مختلفی بوده است.
آقای محمدحسین صفاخواه دبیر کنگره شیخ بهایی نیز درباره هدف برگزاری این کنگره گفت: احیاء هویت ملی و اسلامی و احیاء سبکهای عملی و تحقیقاتی خاص شیخ بهایی و معرفی چهرههای ماندگار و مفاخر اسلامی برای الگوسازی محققان جوان کشورمان از جمله اهداف برپایی این کنگره است که با شصتمین سال تأسیس دفتر همکاریهای علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در ایران همزمان شده است.
وی ادامه داد: به همین دلیل علاوه بر ابلاغ پیامهای چند تن از آیات عظام، پیام دبیرکل یونسکو نیز در این کنگره قرائت میشود.
آقای صفاخواه افزود به دنبال فراخوان مقاله از سوی ستاد برپایی کنگره، حدود۱۸۰ مقاله از سوی محققان ایران و سایر کشورهای اروپایی، آمریکایی و جهان اسلام به دبیرخانه ارسال شده است که پس از بررسی مقالات توسط هیأت علمی کنگره ۷۸ مقاله مورد پذیرش قرار گرفته که ۴۰ مقاله برای ارائه در کار گروههای تخصصی انتخاب و بقیه مقالات در مجله علمی و کتاب کنگره به چاپ خواهد رسید.
وی افزود: پیشنهاد تقدیم جایزه شیخ بهایی و تکریم افرادی که در زمینه شیخ بهایی فعالیت علمی انجام دادهاند و تعدادی از فعالان تصحیح، تنظیم و انتشار آثار شیخ بهایی در کنگره بینالمللی دیگری که سال آینده در اصفهان برگزار خواهد شد، از جمله اهداف آینده محسوب میشود.
وی رتبهبندی مقالات رسیده به کنگره امسال را در آستانه نهایی شدن معرفی کرد و گفت: مقالات رسیده از نظر کیفیت و مفاد آن با سه رتبه اول تا سوم انتخاب و از نگارندگان مقالات برگزیده قدردانی خواهد شد.
علامه محمدحسین بهاءالدین عاملی معروف به شیخ بهایی در سال ۹۵۳ه.ق در بعلبک لبنان متولد شد و در سال ۱۰۳۱ هجری قمری در اصفهان وفات یافت و مقبره او در مشهد مقدس در جوار حرم مطهر امام رضا علیه السلام واقع است.
این اندیشمند مسلمان نقش بسیار با ارزشی در انجام تحقیقات علمی، کاربردی و تدوین کتب درسی برای طلاب به ویژه اختصار و سهولت درک موضوعات علمی تالیف کرده و بناهای معماری اصیل ایرانی در اصفهان به همت او ساخته شده است.
منبع:سایت جام جم-آذر ۱۳۸۷
تدوین و آماده سازی برای انتشار در وب سایت : شهره السادات عربشاهی