رئیس انجمن مفاخر معماری ایران با شعاری خواندن موضع گیری های کاندیداهای ریاست جمهوری در مقوله معماری ایرانی-اسلامی گفت: معماری ایرانی-اسلامی در ظاهر گرفتار شده است و کار به دست افراد غیر متخصص افتاده است.
مهندس سید علیرضا قهاری در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی ” ندای انقلاب ” گفت:متاسفانه در مناظره هایی فرهنگی که کاندیداهای ریاست جمهوری انجام دادند بیشتر حرف ها شعار گونه بود و کاندیداها نمی توانستند مفهوم کامل موضوعاتشان را برسانند.
وی ادامه داد: متاسفانه در بحث های مطرح شده در زمینه معماری هرکس موضوع را به یک طرف کشاند تا تقصیرها را به دوش دیگری بیاندازد و با این تاکتیک برای خود رای جمع کند. واقعیت این است تا زمانی که کار تخصصی صورت نگیرد و اظهار نظرهای غیر تخصصی در حوزه فرهنگ صورت گیرد نمی توان توقع داشت کار به جایی برسد. من این سوال را دارم که آیا یک فردی که اقتصاددان نیست می تواند در حوزه اقتصاد نظر بدهد؟ آیا افرادی که در حوزه فرهنگ و معماری تخصص خاصی ندارند می توانند صحبت از بهبود شرایط در این بخش کنند؟
رئیس انجمن مفاخر معماری ایران بیان داشت: در زمینه معماری آن هم معماری ایرانی – اسلامی نباید نظرات شخصی را بیان کرد. جای تعجب دارد یکی از همین کاندیدهای محترم که در زمینه معماری اسلامی ایرانی صحبت می کنند چند سال پیش در زمینه برج میلاد که نمادی از معماری غرب است صحبت کرده بودند و این نظر را داشتند که می توان با کاشی کاری این سازه را اسلامی ایرانی کرد.
معماری نماد فرهنگ است
وی با بیان اینکه متاسفانه در مقوله معماری، ما در ظاهر گرفتار شده ایم و به معانی والای الهی و انسانی آن نمی اندیشیم گفت: معماری نماد یک فرهنگ است و این نماد در هر دوره معنای خاصی دارد اما متاسفانه در شرایط حاضر هیچ معنایی از معماری معاصر خود به جای نگذاشته ایم و حتی ما در معماری مساجد خود حرفی برای گفتن نداریم.
قهاری از افتادن کار به دست افراد غیر متخصص در حوزه معماری گلایه کرد و اذعان داشت: ما باید قبول کنیم که یک پزشک یا یک مکانیک نمی توانند کار طراحی معماری را انجام دهند. باید قبول کرد که کارفرما در معماری نقش بی بدیلی دارد و صرف اینکه کسی پول و سرمایه در اختیارش است نباید کار را به دستش داد. ما چطور می توانیم در شرایطی که کار به دست پزشکان افتاده این توقع را داشته باشیم که معماری ما تقلیدی از معماری غرب نشود. معماری که از نظر من کاریکاتوری از معماری غرب شده است هیچ حرفی برای گفتن ندارد.
در ایران متولی معماری نداریم
رئیس انجمن مفاخر معماری ایران خاطر نشان کرد: باید به هنرمندان و معماران اجازه ظهور داد. فرهنگ را نمی توان کنار زد و با شعار کار در این بخش را پیش برد.
وی ادامه داد: متاسفانه معماری در ایران دارای متولی خاصی نیست و هر کس با سلیقه خاص خود در این بخش کار می کند. از یک سو شورای عالی انقلاب فرهنگی در این بخش خود را صاحب نظر می داند و از سوی دیگر وزارت ارشاد در این بخش به اظهار نظر می پردازد این در شرایطی است که هیچ نماینده ای از جامعه معماری در آنها حضور ندارد تا نظارت کارشناسی شده را ارائه کند.
قهاری بیان داشت: آیا می توان قبول کرد در وزارت بهداشت پزشک حضور نداشته باشد؟ آیا غیر از این است که حتی تصدی این وزارتخانه را یک پزشک برعهده گرفته است؟ اگر ما به معماری با دید تخصصی بنگریم می توانیم توقع داشته باشیم که مسئولان می توانند در زمینه معماری اسلامی ایرانی طرحی جامع و در خور ارئه کنند.
معماری در حوزه تصمیم گیری و تصمیم سازی جایگاهی ندارد
رئیس انجمن مفاخر معماری ایران تاکید کرد: متاسفانه حتی جامعه معماری در استانداری ها و فرمانداری ها نماینده ای ندارند تا در حوزه تصمیم گیری و تصمیم سازی نقش آفرینی کند این در شرایطی است که رهبر معظم انقلاب چندین باره تاکید کرده اند که فرهنگ شاه بیت فعالیت ها در کشور به حساب می آید. با این اوصاف آیا معماری ساختاری جدا از فرهنگ دارد که اینگونه مغفول مانده است؟ باید این موضوع را قبول کنیم که باید در زمینه فرهنگ سازی کارهای بسیاری کرد و ما در این بخش ها کم کاری داشته ایم.
قهاری بیان داشت: معماری ایرانی اسلامی تنها گنبد و گلدسته نیست. متاسفانه ما به ظاهر موضوع چسبیده ایم و در این موضوع باخت بزرگی را متحمل شده ایم.
وی ادامه داد: این سطحی نگری در مورد معماری اسلامی ایرانی حتی به دانشگاه های ما نیز سرایت کرده و دروس مربوط به این حوزه به عنوان یک رفع تکلیف و شعار محسوب شده است.
رئیس انجمن مفاخر معماری ایران شرایط حاضر را در حوزه معماری ایرانی اسلامی مناسب ندانست و در پایان خاطر نشان کرد که اگر دیدگاه ها در مقوله معماری دچار تحول نشود نمی توان توقع داشت که در دولت آینده معماری اسلامی ایرانی به صورت محسوس به چشم بیاید و مردم از این هنر لذت ببرند.
به نقل از ندای انقلاب