مراسم نکوداشت مهندس «محسن میرحیدر» معمار پروژههایی مانند کتابخانه ملی ایران و سالن اجلاس سران شب گذشته (۶ آذر) و با حضور جمع زیادی از مهندسان و معماران کشور در سالن اجتماعات جامعه مهندسان مشاور ایران برپا شد.
به گزارش مهر، کمیته فرهنگی شورای گروه معماری جامعه مهندسان مشاور ایران شب گذشته (۶ آذر) برنامه نکوداشتی را به پاس پنج دهه فعالیت حرفهای مهندس محسن میرحیدر، معمار پروژههایی مانند کتابخانه ملی ایران، سالن اجلاس سران و چاپخانه اسکناس بانک مرکزی در سالن اجتماعات جامعه مهندسان مشاور ایران برپا کرد.
در این مراسم که با حمایت کانون مهندسان معمار دانشگاه تهران، انجمن صنفی مهندسان معمار و شهرساز و انجمن مفاخر معماری ایران برگزار شد، جمع زیادی از فعالان جامعه مهندسی سازه کشور حضور داشتند.
کلانتری: میرحیدر نقش مهمی در دفاع از حقوق معماران و مهندسان داشته است
ایرج کلانتری، رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی مهندسان مشاور معمار و شهرساز در سخنانی با اشاره به ویژگیهای شخصیتی محسن میرحیدر گفت: او برخلاف آنچه در عمل و در ساخت و ساز نشان میدهد، بسیار اهل طنز و شوخطبعی است.
وی تلاش میرحیدر را برای بازگرداندن جامعه مهندسی به جایگاه واقعی خود و تشویق مهندسان به دفاع از حقوقشان، ستود و افزود: اساساً تاسیس انجمن صنفی مهندسان مشاور معمار و شهرساز، پیشنهاد مهندس یرحیدر بود و گرچه این تشکل در حال حاضر انرژی لازم را برای پیگیری مطالبات مهندسان و معماران عضو ندارد، جایگاه مهمی در دفاع از حقوق آنها دارد.
کلانتری با اشاره به سابقه همکاری مهندس میرحیدر با معمار فقید یوسف شریعتزاده منقح گفت: او (میرحیدر) این شانس را داشت که در شرکت «بنیان» در کنار برجستهترین معماران کشور رشد کند و به همین خاطر بود که فرصتهای استثنایی برای ساخت بناهایی مانند کتابخانه ملی و دانشگاه کرمان در اختیار او قرار گرفت و توانست به معماری ما هویت دهد.
برگزاری مراسم بزرگداشت مهندس میرحیدر در آینده نزدیک
در این مراسم همچنین مهندس حبیبالله بوربور، رئیس سابق سازمان نوسازی مدارس کشور و معاون فعلی سرمایهگذاری و امور شرکتهای بانک ملت، ضمن تجلیل از اقدام کمیته فرهنگی شورای گروه معماری جامعه مهندسان مشاور ایران برای برپایی مراسم نکوداشت مهندس میرحیدر، از تلاش معاونت متبوعش برای برگزاری بزرگداشت او در آینده نزدیک خبر داد.
وی با اشاره به همکاریاش با میرحیدر در طول ۱۴ سال فعالیت حرفهای او در زمینه نوسازی مدارس (از ۷۶ تاکنون) گفت: در تمام این مدت هیچ گاه معیار او برای ساخت مدارس در آموزش و پرورش و حوزه علمیه، پول نبود و همواره خلوص را در کارهایش شاهد بودیم.
بوربور از تاثیر مستقیم و غیرمستقیم مهندس محسن میرحیدر در ساخت حدود ۲۵ هزار باب مدرسه در سراسر کشور سخن گفت و از تدوین کتابی با همکاری معاونت سرمایهگذاری و امور شرکتهای بانک ملت و سازمان تبلیغات اسلامی درباره تلاشهای این معمار پیشکسوت در طول بیش از ۵ دهه
برنامه نکوداشت مهندس میرحیدر معمار پروژههایی مانند کتابخانه ملی ایران، سالن اجلاس سران و چاپخانه اسکناس بانک مرکزی با سخنان خودِ او که به دشواری روی سن رفت، ادامه یافت.
در این مراسم همچنین دکتر داراب دیبا از مهندسان پیشکسوت کشور در سخنانی کوتاه، تبعیت مهندس محسن میرحیدر را از معماران بزرگی مانند زندهیاد یوسف شریعتزاده منقح را یکی از عوامل موفقیت او عنوان کرد.
رعایت بالاترین استانداردها در معماری بناها، از ویژگیهای حرفهای میرحیدر استمهندس سیدرضا هاشمی، هم در این مراسم زیاد کار کردن و کم حرف زدن، معماری برای مصرف کننده و نه خوشایند خواص، کار با گروه و پرهیز از خودنمایی در معماری، رعایت بالاترین استانداردها و ضوابط فنی و الگوسازی به جای مد روز بودن را از ویژگیهای حرفهای مهندس محسن میرحیدر برشمرد.
برنامه نکوداشت مهندس میرحیدر معمار پروژههایی مانند کتابخانه ملی ایران، سالن اجلاس سران و چاپخانه اسکناس بانک مرکزی با سخنان خودِ او که به دشواری روی سن رفت، ادامه یافت.
او در ابتدای سخنانش از همسرش به خاطر صبوری و تقویت روحیه او قدردانی کرد و گفت: من اگر کاری را با نظر و دقت انجام دادهام، به دلیل حمایتها و پشتکار و همفکری و همراهی عیالم بوده است.
حرفهای معمار کتابخانه ملی ایران در مراسم بزرگداشتشمهندس میرحیدر اضافه کرد: من ۵۰، ۶۰ سال پیش زمانی کارم را در معماری شروع کردم که چیزی به نام عایقهای رطوبتی وجود نداشت و این یکی از معضلات ساختمانهای طبقه همکف یا زیرزمینهای مرطوب بود.
وی ادامه داد: کاری هم که آن زمان رایج بود و معمارها برای حل این مشکل انجام میدادند، این بود که پشت کوچه را میکندند و شفته میریختند و فکر میکردند این جلوی رطوبت را میگیرد. کم کم قیر و گونی وارد معماری شد و ما هم سعی میکردیم چیزهایی را که خودمان فکر میکردیم برای حل معضلات معماری به درد میخورد، به دست خودمان بسازیم.
میرحیدر ساخت عایقهای صوتی را یکی از موفقیتهای معماری در ایران عنوان کرد و در عین حال با اشاره به کمبودهای آن در ایران گفت: معماران غربی هرچه هوس کنند، برایشان آماده است، اما در ایران اینگونه نیست.
معمار کتابخانه ملی ایران، همچنین معماری را نه تنها یک فن بلکه یک هنر توصیف بر لزوم توجه جامعه به این هنر – فن تاکید کرد.
در پایان این مراسم لوحهای سپاس و هدایایی به رسم یادبود به مهندس محسن میرحیدر تقدیم شد.
محسن میرحیدر (زاده ۱۳۱۵ در کرمانشاه) معمار برجسته ایرانی است. وی دانشآموخته دانشگاه تهران در رشته معماری و مدرسه معماری AA لندن در رشته برنامهریزی و طراحی شهری است. مهندس میرحیدر هم در دوران پیش از انقلاب و هم پس از آن، سرپرست پروژههای بزرگ معماری و ساختمانی در ایران بوده است. از جمله کارهای مهم او میتوان به ساختمانهای دانشگاه کرمان، ساختمان جدید کتابخانه ملی ایران، سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی، چاپخانه اسکناس بانک مرکزی، سینما صحرا، ساختمان کارخانجات تراکتورسازی تبریز و ساختمان کاخ جوانان اشاره کرد.
محسن میرحیدر عضویت شورای گروه معماری جامعه مهندسان مشاور ایران، کمیته عالی و تخصصی تدوین مقررات ملی ساختمان، شورای برنامهریزی و هماهنگی جامعه مهندسان مشاور ایران را در کارنامه خود دارد و عضو نخستین هیئت مدیره کانون مهندسان معمار دانشگاه تهران است. وی از سال ۱۳۶۲ تاکنون مدیریت شرکت مهندسان مشاور «پیرراز» را برعهده دارد.
از پروژههای تحت مدیریت و سرپرستی مهندس میرحیدر میتوان به این موارد اشاره کرد: ساختمان وزارت کار و امور اجتماعی، سینما صحرا، ساختمانهای دانشگاه کرمان، چاپخانه اسکناس بانک مرکزی (پیش از انقلاب)، بیمارستان آموزشی کرمان، پروژه سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی، ساختمان کتابخانه ملی ایران، ساختمان مرکز اسناد و تاریخ دیپلماسی وزارت امور خارجه و توسعه قسمت جنوبی حرم مطهر حضرت معصومه (س).
منبع : سایت الف