اسناد مصور-میراث مکتوب معماری-ایران 1272 تا 1333-شیراز-حدود 1288

طرح توسعه حرم شاهچراغ؛ کارزار درخواست ثبت بناهای ارزشمند به حدود ۴۲ هزار و کارزار معماران برای درخواست ثبت ملی بافت تاریخی به حدود ۹ هزار امضا رسید

محمد درویش: در خوشبینانه‌ترین حالت ظاهرا زور ضرغامی نمی‌رسد.

یکی از ارزشمندترین صندوق‌های ارزی شیراز در معرض نابودی است.

اسماعیل کهرم: ولله این اقدام، خیانت به تاریخ ماست.

در روزهای اخیر، بحث طرح توسعه پنجاه و هفت هکتاری حرم شاهچراغ(ع) در شیراز موجی از انتقادات کارشناسان، صاحبنظران حوزه میراث فرهنگی و تاریخی را در پی داشته و منتقدین، اجرای این طرح را تهدیدی جدی برای تخریب اماکن و ابنیه تاریخی پیرامون حرم شاهچراغ در شیراز دانسته‌اند. هشدارهایی که به نظر می‌رسد تا کنون، نتیجه‌ای را به دنبال داشته و دولت ابراهیم رئیسی نیز بدون اعتنا به نظرات کارشناسان، مقاومتی در برابر اجرای این طرح نشان نداده است.

کارزار «درخواست ثبت بناهای ارزشمند در معرض تخریب بافت تاریخی شیراز» به حدود ۴۲ هزار امضا رسید.

در همین رابطه از سی‌ام بهمن‌ماه سال گذشته، کارزار عمومی از سوی صاحبنظران و کارشناسان میراث برای جلوگیری از اجرای این طرح توسعه در اطراف حرم شاهچراغ به راه افتاد که تا کنون به حدود ۴۲ هزار امضا رسیده و هر روز بر شمار افراد امضاکننده این کمپین افزوده می‌شود.

در بخشی از متن نامه منتشر شده در این کارزار، خطاب به وزیر میراث فرهنگی، آمده« در آخرین دست‌اندازی‌ها به این بافت تاریخی و در طرح توسعه ۵۷ هکتاری حرم شاهچراغ (ع)، بسیاری از بناهای ثبتی و غیرثبتی ارزشمند این پهنه در وسعتی چهار هکتاری در ده سال گذشته به‌صورت غیرقانونی توسط نهادهای مسئول تخریب شد‌ه‌اند و اکنون نیز عنوان می‌شود که بناهای ثبتی محدوده عدد قابل توجهی نیست و در صدد هستند تنها با حفظ تک بناهای ثبتی و تخریب دیگر بناها، طرح‌های توسعه بزرگ مقیاسی را در این بافت تاریخی اجرا کنند.»

محمد درویش: یکی از ارزشمندترین صندوق‌های ارزی شیراز در معرض نابودی است.

یکی از شاخص‌هایی که شهرهای جهان را از نظر جذابیت‌های گردشگری با آن می‌سنجند، غلظت، تعداد و وسعت بافت کهن در آن شهرهاست. شهر شیراز، بافت فرهنگی ایران بوده که کی از مزیت‌های آن، همین ۳۶۰ هکتار بافت کهنی است که بافت تاریخی آن به شمار می‌رود. بافتی که قدمت سازه‌های آن به قاجاریه، زندیه و بعضا صفویه می‌رسد.

در واقع، اگر هدف تولید ثروت، کارآفرینی و ایجاد رونق سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری باشد، بهترین کار این است که از این بافت تاریخی، حمایت و حراست کرده و به مرمت آن بپردازیم. نه اینکه به بهانه توسعه حرم شاهچراغ، این بافت را تخریب کنیم.

اسماعیل کهرم: نسل آینده به دست همین اقدامات، تاریخ، ریشه و سنت خود را به یاد نخواهد آورد

من در شیراز تحصیل کرده و آن بافت را به خوبی می‌شناسم. متاسفانه تاریخ ما را تخریب می‌کنند. چرا نمی‌شود کمی دورتر از حرم شاهچراغ که ابنیه تاریخی هم به آن صورت نداریم، این دست از طرح‌های توسعه‌ای اجرا شود؟

ولله این اقدام، خیانت به تاریخ ما بوده و نسل آینده به دست همین اقدامات، تاریخ، ریشه و سنت خود را به یاد نخواهد آورد. این خانه‌ها، ابنیه، مساجد و حتی آب انبارهای قدیمی که در مجاورت حرم قرار دارند، تماما و آجر به آجر، تاریخ، قدمت و سنت ما را نشان می‌دهد. حیف است که ما این ریشه‌ها و آجرهای سنت و تاریخ خود را از یاد ببریم./امتداد

@eskannews_com
instagram.com/eskannews